Czym jest Quchnia Artystyczna?
Qchnia Artystyczna - food design - to niestandardowe podejście do przygotowywania posiłków oraz prezentacji potraw. Twórczynią przedsięwzięcia jest Marta Gessler, kochająca prostotę restauratorka, stawiająca na naturalne barwy i niekonwencjonalne połączenia w kuchni. Marta Gessler nieustannie wprowadza nowości do menu więc w jej restauracji nie spotkamy się z nudą kulinarną, raczej poznamy nowe zastosowania warzyw wykorzystywanych również jako desery (doskonałym przykładem jest tort z buraka oraz pana cotta z kopru).
Polecamy: Magiczna moc czerwonego buraka
Filozofia
Głównym przesłaniem jest przełamanie standardów panujących w kuchni na co dzień. Ważna jest forma i kolor, a autorka zachęca do eksperymentów zapraszając na weekend z food-designem do restauracji Quchnia Artystyczna przy Centrum Sztuki Współczesnej. Każdy uczestnik będzie mógł zaprojektować swój posiłek przez wycinanie różnych kształtów makaronów i łącząc składniki, tak aby dać upust duszy artystycznej.
Qchenny typ
W food design bardzo ważna jest dusza artystyczna i otwarta głowa. Chcąc zajmować się taką kuchnią musimy być otwarci na nowe propozycje, nie możemy myśleć schematycznie, Musimy być wręcz rewolucjonistami. Nie możemy bać się wykorzystywania cebuli w roli deseru. Jednym słowem - innowacyjnych rozwiązań nie należy się obawiać!
Polecamy: Jaki makaron do czego?
Źródło: Business&Culture
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!