fot. Fotolia
Co ma wpływ na to, czy odżywiamy się zdrowo?
Dokonana przez naukowców Cornell Food and Brand Lab w Cornell University analiza 112 badań poświęconych zachowaniom związanym ze zdrowym odżywianiem wykazała, że osoby odżywiające się najzdrowiej robiły tak, ponieważ restauracje, sklepy spożywcze, kafeterie czy choćby małżonkowie zadbali o to, aby pokarmy takie jak owoce i warzywa były widoczne, łatwo dostępne (np. leżały nieopodal), atrakcyjnie wyeksponowane i wydawały się naturalnym konsumenckim wyborem.
Chcąc zrozumieć sekret zdrowego odżywiania, należy pomyśleć o kuchennej misce na owoce – radzą badacze. Miska sprawia, że owoce są bardziej dostępne, atrakcyjne i poręczne do zjedzenia niż te same owoce leżące na dnie lodówki.
Trzy kluczowe czynniki sprawiające, że chętniej sięga się po zdrowe pokarmy to:
- dostępność,
- atrakcyjność,
- oczywistość wyboru.
Zobacz także: Jakie owoce wybierać latem: świeże czy suszone?
Ładna miska na owoce zachęca do ich jedzenia!
Badanie opublikowane w „Psychology and Marketing” wykazało, że umieszczenie owoców w ładnej misce, np. obok kluczyków do samochodu, sprawia, że sięgnięcie po banana czy jabłko jest nagle bardziej naturalne, atrakcyjne i właściwe niż zjedzenie czekoladowego ciastka albo chipsów. „Te trzy czynniki pozwalają wprowadzić nieskończenie wiele zmian, by ludzie – włączając w to nas samych – odżywiali się zdrowo” – komentuje dr Brian Wansink, autor badania i dyrektor Cornell Food and Brand Lab.
Z kolei David Wolfe, ekspert ds. zdrowego odżywiania i autor książki Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości zachęca, aby kuchenną miskę wypełnić tzw. superżywnością. „Spożywanie superżywności znacznie ułatwia osiągnięcie idealnej wagi, utrzymanie diety i nabranie nowych nawyków żywieniowych. Superżywność ułatwi detoksykację organizmu i wprowadzi nas w świat zdrowej żywności – bez udziału silnej woli! Ponadto superżywność eliminuje konieczność przyjmowania syntetycznych suplementów witaminowych i mineralnych” – przekonuje Wolfe i jako przykłady superpokarmów, które warto pogryzać, wymienia:
- jagody goji,
- surowe ziarna kakaowca,
- orzechy kokosowe.
Przeprowadzone w zeszłym roku badanie CBOS wykazało, że problemy z wagą ma 51% Polaków. Co trzeci ma nadwagę (34%), a co piąty (17%) jest otyły.
Źródło: Materiały prasowe Alec’s Red House
Zobacz także: 10 zapomnianych warzyw i owoców
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!