Witamina E wzmacnia płodność

Najwięcej witaminy E zawierają orzechy laskowe, migdały, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, arachidowy i sojowy. Trochę mniej żółtka jaj, szpinak i szparagi / fot. Fotolia
Witamina E, czyli tokoferol, jest szczególnie ważna w diecie kobiet w ciąży, lub planujących mieć dziecko. Wpływa bowiem pozytywnie na rozwój płodu. Oprócz tego witamina E zapobiega infekcjom, zmniejsza ryzyko chorób serca, zaćmy i raka. Czym grożą niedobory tokoferolu? W jakich produktach go szukać?
/ 17.01.2011 13:17
Najwięcej witaminy E zawierają orzechy laskowe, migdały, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, arachidowy i sojowy. Trochę mniej żółtka jaj, szpinak i szparagi / fot. Fotolia

Witamina E sprzyja płodności

Już w 1922 roku H.M. Evans i K.S. Bishop odkryli, że witamina E jest niezbędna dla zachowania płodności. W latach późniejszych naukowcy zauważyli także zależność pomiędzy małą masą urodzeniową dziecka, a niskim stężeniem tej witaminy we krwi pępowinowej. Odnotowali także fakt, że potomstwo samic zwierząt laboratoryjnych, którym w okresie ciąży podawano witaminę E, rzadziej rodziło się z wadami wrodzonymi niż to, którym tej witaminy nie podawano. Prawdopodobnie podobnego działania można spodziewać się u ludzi.

Polecamy: "Dieta płodności" - styl życia podwyższający płodność kobiety

Niedobory witaminy E

W przypadku niedostatku w organizmie witaminy E, w ścianach tętnic gromadzi się więcej cholesterolu, co sprzyja rozwojowi miażdżycy. Ponadto w stanach niedoborowych mogą pojawiać się zaburzenia snu, oddychania, nadwrażliwość czy retinopatia. Do najczęstszych przyczyn dużych niedoborów tokoferolu w organizmie należy wcześniactwo oraz zaburzenia wchłaniania tłuszczów (np. w chorobie trzewnej czy mukowiscydozie). Tłumaczy to duże zagrożenie retinopatią u dzieci urodzonych przed czasem.

U dorosłych kobiet zalecane jest spożycie 8 mg witaminy E na dobę. Natomiast kobiety w ciąży powinny zwiększyć jej podaż do 10mg, karmiące – do 11 mg/dobę.

Jakie produkty są bogate w witaminę E?

Najwięcej witaminy E w przeliczeniu na 100g produktu zawierają:

  • olej słonecznikowy – 47 mg
  • orzechy laskowe – 39 mg
  • olej rzepakowy – 27 mg
  • migdały – 24 mg
  • olej sojowy – 13 mg
  • masło roślinne i margaryny – ok. 12 mg
  • olej arachidowy – 10 mg
  • żółtka jaj – 2,15 mg
  • kapusta biała – 2 mg
  • szpinak – 1,9 mg
  • szparagi – 1,8 mg

Zadbaj o dobre wchłanianie

Aby straty witaminy E podczas przechowywania i przygotowywania żywności były jak najmniejsze, należy ograniczać dostęp tlenu do produktów w nią bogatych. Witamina E najbardziej wrażliwa jest na promieniowanie ultrafioletowe oraz tlen. Witamina ta należy także do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do jego wchłaniania potrzebna jest zatem niewielka ilość tłuszczu.

Czytaj też: Dieta ciążowa

Dieta obfita w alkohol, otręby pszenne i pektyny hamuje wchłanianie witaminy E. Obniżenie jej stężenia w organizmie może powodować także przyjmowanie dużych dawek witaminy A.

Źródło: przepisy-dla-dzieci.pl

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA