Zachód oprócz żywności sprzedaje choroby

Otyłość to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, które przekracza jego fizjologiczne potrzeby. Często prowadzi do niekorzystnych skutków zdrowotnych. / fot.Fotolia
Na świecie zapanowała epidemia otyłości, która objęła swoim zasięgiem nie tylko państwa bogate, ale również rozwijające się. Eksport zachodniej żywności powoduje otyłość oraz wzrost zachorowań na cukrzycę i choroby układu krążenia w krajach biednych – czytamy na rp.pl w artykule „Eksport cukrzycy i chorób serca”.
/ 12.03.2012 11:43
Otyłość to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, które przekracza jego fizjologiczne potrzeby. Często prowadzi do niekorzystnych skutków zdrowotnych. / fot.Fotolia

Olivier de Schutter, belgijski ekspert ONZ do spraw żywienia, przedstawił w Genewie raport na temat otyłości na świecie. Z raportu wynika, że jest to coraz większy problem w najbiedniejszych państwach. Transportowana tam z Zachodu wysoko przetworzona żywność dzięki dużej zawartości soli oraz konserwantom jest trwała, może być długo przechowywana, przez co staje się dużo tańsza od regionalnych świeżych produktów. Niestety niesie również negatywne konsekwencje dla zdrowia, ofiarami takiej żywności są przede wszystkim dzieci.

Według statystyk ponad miliard osób na świecie ma nadwagę, a 300 milionów cierpi na otyłość. Dane te wskazują na skalę problemu: obecnie więcej jest osób ważących za dużo niż tych, które cierpią na niedostatek pożywienia. Skutkiem złego odżywiania jest 2,8 miliona zgonów związanych z otyłością i nadwagą rocznie.

Olivier de Schutter uważa, że poza eksportem zachodniej żywności do krajów biedniejszych, eksportowane są również choroby takie jak cukrzyca i choroby układu krążenia.

Zobacz także: Ryby chronią przed cukrzycą

Źródło: rp.pl/kr

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!