Żółtaczka pokarmowa – pamiątka z urlopu

	Ogranicz produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień
Żółtaczka pokarmowa powodowana jest przez dwa rodzaje wirusów hepatotropowych: HAV i HEV. Zarażamy się nimi drogą pokarmową, często w wyniku niedostatecznej higieny. Do zakażenia może dojść również podczas kontaktu seksualnego i skażone igły.
/ 16.02.2011 07:58
	Ogranicz produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień

Wirus HAV występuje wprawdzie na całym świecie, jednak endemicznie największe zagrożenie na zakażenie mają osoby przebywające w rejonie basenu Morza Śródziemnego, krajach Europy Wschodniej i w Rosji. W Polsce do zakażeń dochodzi stosunkowo rzadko. Wirus HEV występuje natomiast endemicznie w krajach Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej. Aby zapobiec zakażeniom najlepiej jest się zaszczepić i przestrzegać zasad higieny, takich jak mycie rąk przed posiłkiem i dokładne mycie warzyw i owoców.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA