Najczęściej po zjedzeniu pokarmów występuje pieczenie i swędzenie śluzówek jamy ustnej i języka. Niekiedy jednak pojawiają się kłopoty trawienne, takie jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka. Co ciekawe, u osób uczulonych na pyłki roślin dolegliwości mogą występować także poza sezonem pylenia.
Zależnie od rodzaju twojej alergii możesz mieć dolegliwości po zjedzeniu różnych pokarmów. Sprawdź, na co powinnaś uważać. Co może ci zaszkodzić:
Brzoza, olcha, buk - owoce pestkowe (np.: jabłko, gruszka, morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia), kiwi, mango, marchewka, seler, pomidor, curry
Leszczyna - orzechy laskowe
Trawy - melon, arbuz, pomidor, mąka (żytnia i pszenna);rzadziej występuje reakcja po zjedzeniu jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, selera
Bylica - seler, marchew, zioła przyprawowe (m.in. anyż, curry); niekiedy może występować alergia po zjedzeniu jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, kiwi
Lateks - banan, awokado, kiwi, ananas, grejpfrut, melon, mango, pomidor, marchew, ziemniaki, seler, szpinak, papryka, sałata, migdały
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!