Życie z alergią

Życie z alergią
Co ma wspólnego brzoza z jabłkiem lub lateks z bananem? Z pozoru nic. Po ich dokładniejszym zbadaniu okazało się jednak, że ich budowa chemiczna jest podobna, dlatego twój układ odpornościowy ich nie rozróżnia. Sprawdź zestawienie, jakie zrobiliśmy dla alergików!
/ 05.05.2010 13:23
Życie z alergią
Jakie mogą być objawy
Najczęściej po zjedzeniu pokarmów występuje pieczenie i swędzenie śluzówek jamy ustnej i języka. Niekiedy jednak pojawiają się kłopoty trawienne, takie jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka. Co ciekawe, u osób uczulonych na pyłki roślin dolegliwości mogą występować także poza sezonem pylenia.


Zależnie od rodzaju twojej alergii możesz mieć dolegliwości po zjedzeniu różnych pokarmów. Sprawdź, na co powinnaś uważać. Co może ci zaszkodzić:

Alergen
Brzoza, olcha, buk - owoce pestkowe (np.: jabłko, gruszka, morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia), kiwi, mango,  marchewka, seler, pomidor, curry

Leszczyna - orzechy laskowe

Trawy - melon, arbuz, pomidor, mąka (żytnia i pszenna);rzadziej występuje reakcja po zjedzeniu     jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, selera

Bylica
- seler, marchew, zioła przyprawowe (m.in. anyż, curry); niekiedy może występować alergia po zjedzeniu     jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, kiwi

Lateks - banan, awokado, kiwi, ananas, grejpfrut, melon, mango, pomidor, marchew, ziemniaki, seler, szpinak, papryka, sałata, migdały

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA