Co to jest insulinooporność i jakie są pierwsze sygnały, że coś jest nie tak?
Insulinooporność to coraz popularniejszy temat – kolejni influencerzy i osoby publiczne regularnie publikują w sieci swoje historie związane z tą przypadłością. Praktycznie każdy zna już kogoś, kto mierzy się z tym problemem. Nic dziwnego - mówi się, że dotyka on nawet 2 miliony Polaków. Czym dokładnie jest insulinooporność?
Siedzący tryb życia, wysokoenergetyczna i przetworzona żywność, przewlekły stres i "zajadanie problemów" - nasze szybkie i intensywne czasy to, niestety, idealne podłoże dla insulinooporności.
Warto zatem zachować czujność i reagować na to, co próbuje zakomunikować nasz organizm. Tym bardziej, że jeżeli nie zmienimy naszego dotychczasowego stylu życia, insulinooporność może pogłębić się.
Poniżej znajdziesz najczęstsze znaki ostrzegawcze, które mogą wskazywać na to, że i ty mierzysz się z popularną przypadłością, jaką jest insulinooporność:
- odczuwasz napady silnego głodu,
- miewasz zwiększony apetyt na słodycze,
- po posiłku często czujesz się senna,
- mimo zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej nie możesz schudnąć.
Powyższe opisy brzmią znajomo? Jeśli tak, w pierwszej kolejności sugerujemy, aby udać się do lekarza, który zleci konkretne badania, m.in. pod kątem insulinooporności.
Masz insulinooporność? Dowiedz się, co robić
Po pierwsze – nie panikować. Po drugie? Działać, rzecz jasna. Jeżeli dotąd stroniłaś od regularnej aktywności fizycznej, pora to zmienić. Ma ona bowiem ogromne znaczenie w kwestii prawidłowej wrażliwości tkanek na insulinę i utrzymywania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Może warto zainteresować się siłownią, która mieści się tuż obok twojego mieszkania/miejsca pracy? Albo wysiąść z autobusu 2 przystanki wcześniej i codziennie spacerować? Pamiętaj tylko, że jeden intensywny trening raz w miesiącu niewiele zmieni. Zdecydowanie lepiej jest ruszać się częściej, regularnie, nawet, gdy ten wysiłek jest mniej intensywny. Regularność przede wszystkim.
Ogranicz przetworzone jedzenie, nie pochłaniaj bezrefleksyjnie cukrów prostych (sprawdzaj składy), stawiaj na pokarmy o potencjale przeciwzapalnym (warzywa, owoce, oliwę, orzechy, pełnoziarniste zboża, nasiona roślin strączkowych).
Gwarantujemy, że pierwsze efekty świadomych wyborów żywieniowych dostrzeżesz szybciej, niż mogłoby ci się wydawać.
Wsparcie przy insulinooporności
Poza kontrolą lekarską, badaniami, regularnym ruchem i odpowiednio zbilansowaną dietą, w przypadku insulinooporności warto działać wielotorowo, wspierając swój organizm na kilku płaszczyznach.
Jak? Naturalne, ziołowe substancje to ważna rzeczm to także część diety. Kolejna – składniki mineralne i witaminy (oczywiście indywidualnie dostosowane do tego, czego potrzebuje nasz organizm). Coraz częściej mówi się o kontrolowaniu poziomu cynku, który odpowiada m.in. za prawidłową syntezę i wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych. Istnieją dowody, że prawidłowa podaż cynku pozytywnie wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę (Ranasinghe et al., 2018).
Z kolei kontrolowanie prawidłowego poziomu witaminy B12 jest kluczowe nie tylko w przypadku wegan! Może mieć bowiem duże znaczenie w temacie prawidłowej insulinowrażliwości. Jest to związane m.in. z rolą witaminy B12 w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny, co według badań może wpływać także na poziom insuliny (Setola et al., 2004).
I witamina, której niedostatecznym spożyciem charakteryzuje się większość z nas - mowa oczywiście o witaminie D. Wiedziałaś, że Polskie Towarzystwie Diabetologiczne rekomenduje suplementację witaminy D i B12 osobom, które długotrwale przyjmują metforminę?
Następnym składnikiem, który także może okazać się nieocenionym wsparciem przy insulinooporności, jest berberyna. Wykazuje ona działanie podobne do Mio-inozytolu – wpływa na aktywność transporterów glukozy (ale tych obecnych na czerwonych krwinkach). Dowiedziono, że osoby, stosujące berberynę (wraz z dietoterapią) miały istotnie niższe stężenie glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej oraz mniejsze stężenie insuliny. Wykazano także jej wpływ na stężenie lipidów:TG i LDL. (Dong et al., 2012; Zhang et al., 2008).
Suplement diety Insuresin® firmy Nutropharma zdobył również certyfikat „Produkt przyjazny insulinoopornym” Fundacji Insulinooporność, pierwszej w Polsce fundacji zajmującej się tematem insulinooporności. Otrzymują go wyłącznie produkty, które cechują się dobrą jakością, świetnym składem i pozytywnie wpływają na kondycję insulinoopornych.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, który nie może zastępować zróżnicowanej i zrównoważonej diety oraz zdrowego stylu życia. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Źródła:
Dong, H., Wang, N., Zhao, L., & Lu, F. (2012). Berberine in the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus: A Systemic Review and Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2012. https://doi.org/10.1155/2012/591654
Giordano, D., Corrado, F., Santamaria, A., Quattrone, S., Pintaudi, B., Di Benedetto, A., & D’Anna, R. (2011). Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: a perspective, randomized, placebo-controlled study. Menopause (New York, N.Y.), 18(1), 102–104. https://doi.org/10.1097/GME.0B013E3181E8E1B1
Setola, E., Monti, M., & Galluccio, M. (2004). Insulin resistance and endothelial function are improved after folate and vitamin B12 therapy in patients with metabolic syndrome: relationship between homocysteine levels and hyperinsulinemia. European Journal of Endocrinology . https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/151/4/483.xml
Mahluji, S., Attari, V. E., Mobasseri, M., Payahoo, L., Ostadrahimi, A., & Golzari, S. E. (2013). Effects of ginger (Zingiber officinale) on plasma glucose level, HbA1c and insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. Http://Dx.Doi.Org/10.3109/09637486.2013.775223, 64(6), 682–686. https://doi.org/10.3109/09637486.2013.775223
Ostrowska, L., Witczak, K., Adamska, E., Dietetyki, Z., & Klinicznego, Ż. (2012). Czy istnieją środowiskowe uwarunkowania insulinooporności? Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3(3), 85–93. https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/28659
Ranasinghe, P., Wathurapatha, W. S., Galappatthy, P., Katulanda, P., Jayawardena, R., & Constantine, G. R. (2018). Zinc supplementation in prediabetes: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of Diabetes, 10(5), 386–397. https://doi.org/10.1111/1753-0407.12621
Zhang, Y., Li, X., Zou, D., Liu, W., Yang, J., Zhu, N., Huo, L., Wang, M., Hong, J., Wu, P., Ren, G., & Ning, G. (2008). Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 93(7), 2559–2565. https://doi.org/10.1210/JC.2007-2404
*Insulinooporność, która nie wymaga leczenia.
Materiał promocyjny marki Insuresin®.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!