Biała herbata to gatunek cieszący się niezwykłym uznaniem koneserów herbat. Nic dziwnego. Herbata powstaje z młodych pączków zrywanych wiosną. Działa antystresowo, niweluje napięcia, wzmaga koncentrację i pobudza. Polecana zwłaszcza, dla osób pracujących „głową”. Jak ją zaparzyć, by potencjał twórczych pomysłów zamiast opadać, znacznie rósł? Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę białej herbaty (na 200 ml wody), zalewamy przestudzoną wodą (około 70-85 C). Herbatę parzymy nawet do 10 minut.
Żeby poznać smak, poczuć wyjątkowy aromat i przeżyć wspaniałą wewnętrzną przygodę warto czasem sięgnąć po produkty proponowane przez specjalistyczne sklepy i herbaciarnie. Takich, które oferują wysokogatunkowe herbaty i kawy w ostatnim czasie w naszym kraju jest coraz więcej, przykładem może być tutaj ogólnopolska sieć Czas na Herbatę. I choć ceny wysokogatunkowych produktów są w nich znacznie wyższe od tych proponowanych przez hipermarkety, to doznania, jakie możemy zafundować sobie dzięki gatunkowym i oryginalnym produktom są nieporównywalne. Oprócz oszałamiającego asortymentu herbaciano kawowego można tu także nabyć wszelkie akcesoria do parzenia i przyrządzania naparów oraz dodatki urozmaicające. Kolorowe cukry, owoce w syropie, owoce kandyzowane, czy syropy w niebanalnych smakach wzbogacą herbaciano kawowe doznania. Udane zakupy to podstawa. Ale w dobrych sklepach można nie tylko zrobić fajne zakupy, ale także zdobyć cenne informacje, które pozwolą na intensywniejsze i głębsze poznanie aromatycznego świata naparów.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!