Gdy dopadnie nas kaszel, przeziębienie czy ból gardła czym prędzej biegniemy do apteki. Jednak czasem warto zdać się na naturalne metody leczenia jesiennych dolegliwości. Domowej roboty syrop z cebuli nadaje się do tego wyśmienicie.
Fot. Depositphotos
Smak syropu z cebuli wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie raczyły nas nim, podczas przeziębień i grypy. I miały rację! Bowiem syrop z cebuli to skuteczny, sprawdzony i tani sposób na łagodzenie jesiennych dolegliwości. Jak zrobić taki leczniczy syrop? Zobaczcie!
Sprawdź też: Jak zrobić syrop z czosnku?
Co zawiera cebula?
- witaminy A, B, i C;
- kwas foliowy;
- wapń, magnez, chrom, żelazo.
Jak działa syrop z cebuli?
Cebula, ze względu na zawarte w niej substancje, działa bakteriobójczo, antywirusowo, przeciwinfekcyjnie oraz wspomagająco na układ immunologiczny, dzięki czemu szybciej i mniej dokuczliwie przejdziemy przeziębienie. Ponadto, syrop z cebuli jest łagodny i bezpieczny, dlatego z powodzeniem możemy podawać go nawet małym dzieciom.
Jak przygotować syrop z cebuli?
Ciekawostka: Aby wzmocnić działanie syropu, można dodać do niego również ząbek czosnku.
Aby samodzielnie przyrządzić syrop z cebuli, należy przygotować:
- 2 duże cebule;
- cukier lub miód;
- słoik.
Uwaga! Do przygotowania syropu zwykle wykorzystuje się białą cebulę, lecz równie dobrze sprawdzi się cebula czerwona. Jej łagodniejszy smak będzie chętniej tolerowany przez dzieci oraz osoby, który nie lubią intensywnego aromatu i smaku cebuli.
Cebule kroimy w talarki i układając naprzemiennie z cukrem/miodem układamy w słoiku, dociskając każdą kolejną warstwę. Słoik zakręcamy i odstawiamy, aż do powstania syropu. Syrop przelewamy przez gazę i podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Tak przygotowany syrop z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu góra dwa tygodnie.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!