Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to skuteczny, sprawdzony i tani sposób na łagodzenie jesiennych dolegliwości. Jak zrobić taki leczniczy syrop? Zobaczcie!
Marta Kosakowska / 13.04.2017 11:29

Gdy dopadnie nas kaszel, przeziębienie czy ból gardła czym prędzej biegniemy do apteki. Jednak czasem warto zdać się na naturalne metody leczenia jesiennych dolegliwości. Domowej roboty syrop z cebuli nadaje się do tego wyśmienicie.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Fot. Depositphotos

Smak syropu z cebuli wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie raczyły nas nim, podczas przeziębień i grypy. I miały rację! Bowiem syrop z cebuli to skuteczny, sprawdzony i tani sposób na łagodzenie jesiennych dolegliwości. Jak zrobić taki leczniczy syrop? Zobaczcie!

Sprawdź też: Jak zrobić syrop z czosnku?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Co zawiera cebula?

  • witaminy A, B, i C;
  • kwas foliowy;
  • wapń, magnez, chrom, żelazo.

Jak działa syrop z cebuli?

Cebula, ze względu na zawarte w niej substancje, działa bakteriobójczo, antywirusowo, przeciwinfekcyjnie oraz wspomagająco na układ immunologiczny, dzięki czemu szybciej i mniej dokuczliwie przejdziemy przeziębienie. Ponadto, syrop z cebuli jest łagodny i bezpieczny, dlatego z powodzeniem możemy podawać go nawet małym dzieciom.

Jak przygotować syrop z cebuli?

Ciekawostka: Aby wzmocnić działanie syropu, można dodać do niego również ząbek czosnku.

Aby samodzielnie przyrządzić syrop z cebuli, należy przygotować:

  • 2 duże cebule;
  • cukier lub miód;
  • słoik.

Uwaga! Do przygotowania syropu zwykle wykorzystuje się białą cebulę, lecz równie dobrze sprawdzi się cebula czerwona. Jej łagodniejszy smak będzie chętniej tolerowany przez dzieci oraz osoby, który nie lubią intensywnego aromatu i smaku cebuli.

Cebule kroimy w talarki i układając naprzemiennie z cukrem/miodem układamy w słoiku, dociskając każdą kolejną warstwę. Słoik zakręcamy i odstawiamy, aż do powstania syropu. Syrop przelewamy przez gazę i podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Tak przygotowany syrop z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu góra dwa tygodnie.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA