Kuchnia pachnąca ziołami

zioła, mięta
Mają niepowtarzalny aromat, którego nie zastąpi żadna suszona mieszanka. A oprócz tego lecznicze właściwości. Przedstawiamy ci świeże zioła. Wyhoduj je na parapecie w kuchni.
/ 07.08.2008 13:53
zioła, mięta
Natka pietruszki
- odświeża oddech (to działanie zawdzięcza chlorofilowi)
- zawarte w niej kwas foliowy, witamina C i żelazo zapobiegają anemii

Pasuje do wielu potraw, możesz dodawać ją do:
- dań z ryb
- zup (koniecznie do rosołu)
- sosów
- surówek i sałatek
- dań z jajek
- warzyw

Ryba pieczona w folii:
- filet z pangi
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
Rybę umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, posyp zmiażdżonym czosnkiem. Ułóż na kawałku folii aluminiowej, wysmarowanej olejem. Na rybie połóż łyżkę masła, posyp posiekaną natką. Zawiń rogi folii do góry. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.


Rozmaryn
- poprawia pracę żołądka
- łagodzi migreny i reumatyczne bóle stawów
- nadaje się do płukania gardła i ust

Warto go dodawać do:
- ryb i owoców morza
- tłustych mięs i wędlin
- dziczyzny
- dań z dużą ilością czosnku
- sosów sałatkowych

Szaszłyki na rozmarynie:
- pierś kurczaka
- cukinia
- papryka
- cebula
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki oleju
Pierś kurczaka pokrój w kostkę, cukinię i paprykę na kawałki, a cebulę na ćwiartki. Oberwij listki z gałązek rozmarynu (zostaw kilka na górze) i wymieszaj z olejem. Nadziej na gałązki mięso i warzywa, posmaruj olejem i piecz na grillu ok. 20 minut.


Bazylia
- przyspiesza trawienie
- ma działanie rozkurczowe i żółciopędne
- reguluje pracę nerek
- poprawia nastrój

Jest idealna do:
- makaronów i pizzy
- potraw z sosem pomidorowym
- pasztetów
- twarogu
- zup
- drobiu

Mozzarella z pomidorem:
- duży pomidor
- kulka mozzarelli
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
- kilka liści bazylii
Pomidor sparz wrzątkiem i obierz. Pokrój w plastry. Mozzarellę osącz z zalewy i również pokrój w plastry. Ułóż na talerzu na przemian pomidor i ser. Oprósz solą i pieprzem. Skrop oliwą i posyp posiekaną bazylią.


Mięta
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia
- ma właściwości bakteriobójcze

Używa się jej do:
- deserów
- drinków alkoholowych (np. mojito)
- napojów chłodzących
- sosów do mięsa

Mrożona herbata:
- 2 torebki czarnej herbaty
- łyżka miodu
- szklanka soku jabłkowego
- 8 liści mięty
- lód
- sok z połowy cytryny
Miętę posiekaj i wsyp do szklanki. Zalej razem z herbatą wrzątkiem. Przestudź i letni napar wymieszaj z miodem. Gdy całkiem ostygnie, wymieszaj z sokiem jabłkowym i cytrynowym. Schłódź. Do szklanek wsyp pokruszony lód i nalej herbaty.


Tymianek
- działa odkażająco i grzybobójczo
- leczy zapalenie krtani, chrypkę i kaszel

Najlepszy jest do:
- ostrych sosów
- zawiesistych zup
- pieczonych mięs (również dziczyzny)
- ryb

Pieczone ziemniaki:
- kilogram młodych ziemniaków równej wielkości
- listki z 4 gałązek tymianku
- sól
- oliwa z oliwek
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, osusz papierowym ręcznikiem. Wysmaruj blachę do pieczenia oliwą i wysyp na nią ziemniaki. Oprósz solą i posyp liśćmi tymianku. Skrop oliwą. Piecz 40–60 min w temperaturze 200°C.


Koperek
- likwiduje wzdęcia i uczucie pełności po posiłkach
- ma dużo witaminy C

Dodaje się go do:
- koktajli warzywnych
- zup (także chłodników)
- gotowanych i duszonych warzyw
- potraw z jajek
- sosów
- zapiekanek

Zupa koperkowa:
- 2 litry rosołu (może być z kostki)
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- łyżka masła
- 100 g śmietany
Koperek opłucz, osusz. Łodyżki posiekaj i podsmaż na maśle 2–3 min. Dodaj resztę posiekanego koperku, zalej gorącym rosołem i gotuj 5 min. Dodaj sok z cytryny. Wyłącz gaz i wymieszaj zupę ze śmietaną. Dopraw pieprzem. Możesz dodać ziemniaki.


Szczypiorek
- jest skarbnicą witamin i składników mineralnych
- przyspiesza przemianę materii
- ma właściwości bakteriobójcze

Jest wspaniałym dodatkiem do:
- potraw z jajek
- sosów na bazie majonezu
- twarogu
- past do chleba
- zapiekanek
- sałatek

Pasta jajeczna:
- 5 jajek na twardo
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć widelcem, a białka zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do jajek. Wymieszaj z majonezem (może być pół na pół z jogurtem). Dopraw solą i pieprzem.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA