Posiekaj drobno 2–3 ząbki czosnku. Wymieszaj je z małą ilością masła. Posmaruj nim chleb i zjedz (najlepiej na kolację).
- Syrop chrzanowy
Zetrzyj 10 dag korzenia chrzanu. Przeciśnij przez gazę lub płótno. Do soku dodaj 4 kopiaste łyżki miodu i 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zlej do butelki z ciemnego szkła, zakorkuj i wstaw do lodówki. Zażywaj 2 razy dziennie po łyżeczce.
- Herbatka piernikowa
Wrzuć do szklanki saszetkę czarnej herbaty, kilka goździków i po 2 szczypty cynamonu i imbiru. Zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut. Posłodź do smaku miodem. Pij 2 razy dziennie.
- Z apteki: tabletki czosnkowe, Rutinoscorbin, Ascorutical, krople Echinacea Ratiopharm.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!