Trawa pszeniczna

trawa pszeniczna fot. Fotolia
Moda na nią trwa. I dobrze! Jej spożywanie hamuje stany zapalne, oczyszcza organizm, poprawia działanie wątroby. A to tylko kilka z jej prozdrowotnych zalet.
Agnieszka Czechowska / 14.11.2017 05:06
trawa pszeniczna fot. Fotolia

Trawa pszeniczna to prawdziwy hit medycyny naturalnej. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości chlorofilu, czyli zielonego barwnika. Dzięki niemu krew zostaje lepiej natleniona, obserwuje się także wzrost poziomu czerwonych krwinek, wzmocnienie układu krwionośnego. Chlorofil chroni także komórki przez wolnymi rodnikami, ma działanie antyrakowe, antyseptyczne i antybakteryjne. Na tym nie kończy się jednak lista cennych składników tej trawy.

Sprawdź, w jakiej formie jest twoja tarczyca!

Właściwości trawy pszenicznej

Trawa pszeniczna oprócz wysokiej zawartości chlorofilu ma w składzie również wszystkie witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, E, wapń, fosfor, magnez, potas, sód. Jest także źródłem, prozdrowotnych enzymów, które wykazują silne działanie ochronne na komórki naszego organizmu. Dzięki wymienionym związkom trawa pszeniczna wykazuje następujące właściwości prozdrowotne:

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • działa antynowotworowo
  • odmładza komórki naszego organizmu
  • pomaga zwalczyć anemię, zapalenie wątroby
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy i nadciśnienia
  • wzmacnia kości i zęby
  • reguluje pracę serca i tarczycy
  • wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych
  • łagodzi dolegliwości związane z układem trawiennym (hemoroidy, wrzody żołądka)
  • hamuje apetyt
  • usprawnia metabolizm

 Ja stosować trawę pszeniczną?

Trawę pszeniczną można kupić w postaci kapsułek i tabletek oraz wyciągów i soków. Można także zdecydować się na nasiona, które hoduje się odpowiednio skomponowanych zestawach (kupuje się je w sklepach ze zdrową żywnością). Najpierw się je namacza, a następnie czeka aż zaczną kiełkować i przesadza do ziemi. Po osiągnięciu przez roślinę 12 cm wysokości ścina się ją. Świeżą trawę można dodawać do sałatek, kanapek. Można również przygotowywać z niej odżywczy sok, który jest świetną bazą koktajli.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA