Aby nie dopuścić do kłopotów trawiennych, warto po każdym posiłku wypijać szklankę zielonej herbaty lub mięty. Napoje te pomagają zwiększyć ilość kwasów żołądkowych potrzebnych do trawienia. Niedocenianym sposobem na zapobieganie problemom gastrycznym są także przyprawy ziołowe. Podpowiadamy, które warto zastosować.
Bazylia
Jak działa? Łagodzi wzdęcia, skurcze żołądkowe, kolkę, pomaga w niestrawności.
Jak stosować? Dodawaj do sałatek, jaj (warto je faszerować, np. pastą twarogową z bazylią). W przypadku problemów trawiennych można poratować się naparem z bazylii.
Rozmaryn
Jak działa? Pomaga zwalczyć skurcze żołądka, ułatwia trawienie tłustych dań, ponieważ działa żółciopędnie.
Jak stosować? Dodawaj go do dań mięsnych. Dobrze komponuje się z dziczyzną i baraniną, ułatwiając ich strawienie. Można też pić napar (łyżeczka listków na szklankę wrzątku).
Imbir
Jak działa? Pomaga zwalczyć niestrawność, nudności, działa przeciwwymiotnie.
Jak stosować? Odrobinę startego imbiru można dodać np. do rosołu, sałatki czy szarlotki. Można też zrobić herbatkę: łyżeczkę startego kłącza zalej szklanką wrzątku, przecedź, wypij.
Chili
Jak działa? Zawiera kapsaicynę, która wspomaga trawienie, chroni żołądek przed działaniem alkoholu i obniża poziom cholesterolu.
Jak stosować? Dodawaj chili do dań mięsnych, sałatek, przystawek, szczególnie gdy szykuje się zakrapiany posiłek.
Goździki
Jak działa? Poprawiają trawienie, wzmagają wydzielanie śliny i soków trawiennych, łagodzą objawy niestrawności.
Jak stosować? Można je dodawać do grzanego wina, kompotów, sosów owocowych i mięsnych oraz śledzi.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!