Rodzina warzyw cebulowych, do której zalicza się cebulę, czosnek, pory, szalotkę, szczypior i cebulę dymkę, dodaje czegoś znacznie więcej niż tylko smaku naszym potrawom. Warzywa należące do tej rodziny zawierają związki przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Nawet jeśli sięgniemy daleko wstecz, zauważymy, że w ciągu całej swojej historii ludzkość była świadoma, że te pokarmy mają wartość leczniczą i były częścią codziennej diety. W średniowieczu ludzie wiedzieli, że cebula i czosnek wspomagają odporność i pomagają szybciej wyzdrowieć w przypadku złapania infekcji. Czas przypomnieć sobie o tym, że odpowiednie naturalne pożywienie naprawdę jest naszym najlepszym remedium.
Co zawierają w sobie rośliny cebulowe?
Dzięki badaniom epidemiologicznym odkryto, że zwiększone spożywanie warzyw cebulowych pod każdym względem przyczynia się do obniżenia ryzyka powstawania nowotworów. Ta ochrona wynika z zawartości organicznych związków siarki, które są uwalniane, gdy kroimy, miażdżymy lub przeżuwamy te warzywa. Podobnie jak w przypadku rodziny zielonych warzyw krzyżowych, ściany komórkowe warzyw cebulowych zawierają enzym zwany alliną, który jest odpowiedzialny za ten kwaśny siarczany zapach, który wyciska nam z oczu łzy. Reakcja chemiczna, która zachodzi na kuchennym blacie, w tym samym momencie wywołuje szczypanie twoich oczu i tworzy budujące odporność związki siarki. Związki te zapobiegają rozwijaniu się nowotworów poprzez niwelowanie substancji rakotwórczych, mają też właściwości hamujące angiogenezę, które zatrzymują wzrost komórek nowotworowych poprzez zapobieganie zaopatrywaniu ich w krew.
Najnowsze badania sugerują, że te organiczne związki siarki zawarte w warzywach z rodziny cebulowych mają również właściwości przeciwzapalne, które chronią przed chorobą zwyrodnieniową stawów i zapobiegają infekcjom.
Gdy spożywamy organiczne związki siarki oraz glikoproteiny zawarte w warzywach cebulowych, związki te współpracują z innymi mikroelementami pokarmowymi, by wzmacniać odporność i zapobiegać chorobom.
Warto wiedzieć: Mity na temat amigdaliny - składnika leków przeciwnowotworowych
Warzywa cebulowe i ich działanie przeciwnowotworowe
Gdy spożycie warzyw cebulowych zostało zbadane szczegółowo podczas międzynarodowych badań kontrolnych, wykazano, że w grupie osób, które spożywały najwięcej warzyw cebulowych, było o ponad połowę mniej przypadków nowotworów niż u osób, które rzadko jadły te warzywa. Tu mamy szczegółowe dane:
- o 56% redukcja nowotworu okrężnicy,
- o 73% redukcja nowotworu jajnika,
- o 88% redukcja nowotworu przełyku,
- o 71% redukcja nowotworu prostaty,
- o 50% redukcja nowotworu żołądka.
Przebadane osoby, które spożywały najwięcej warzyw cebulowych, jadły tygodniowo siedem lub więcej porcji złożonych z 80 gramów tych warzyw (czyli około ½ szklanki posiekanych warzyw cebulowych dziennie); konsumenci najmniejszych ilości jedli mniej niż jedną taką porcję tygodniowo.
Polecamy: Czosnek i cebula - zastosowanie w żywieniu
Fragment książki "Superodporność. Jak czerpać zdrowie z każdego posiłku" (Wydawnictwo Astropsychologii, 2012). Tytuł, lid i śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!