Zgaga to uczucie nieprzyjemnego lub bolesnego pieczenia za mostkiem w tzw. dołku sercowym, opisywane zwykle jako palenie. Ból towarzyszący zgadze może promieniować do gardła, barku, pleców czy szczęki. Dolegliwość jest częstym objawem choroby refluksowej przełyku. Do pojawienia się zgagi przyczyniają się np. zjedzenie obfitego, tłustego lub kwaśnego posiłku, leżenie po jedzeniu czy stresujący tryb życia. Zgadze sprzyja też picie alkoholu. Jak złagodzić ten nieprzyjemny objaw?
Spis treści:
Przyczyny zgagi po alkoholu
Zgaga po alkoholu jest częstym objawem. Picie napojów procentowych, zwłaszcza w dużych ilościach, jest szkodliwe dla układu pokarmowego i zaburza jego pracę.
Alkohol przyczynia się do zgagi z kilku powodów:
- przyczynia się do dłuższego opróżniania żołądka z jedzenia (alkohol zmienia sposób działania mięśni przełyku i motorykę układu pokarmowego - mała ilość alkoholu przyspiesza opróżnianie żołądka, podczas gdy duża ilość opóźnia opróżnianie i spowalnia ruchy jelit),
- zmniejsza kurczliwość mięśni gładkich dolnego zwieracza przełyku, czyli mięśnia, który zapobiega cofaniu się treści żołądkowej,
- przyczynia się do cofania się kwasu solnego do przełyku,
- podrażnia śluzówkę żołądka działającą ochronnie,
- zmienia skład mikrobiologiczny układu pokarmowego (zaburza równowagę dobrych i złych bakterii w jelitach; może też z tego powodu wywoływać biegunkę i wzdęcia),
- zwiększa wydzielanie kwasów w żołądku,
- zwiększa poziom gastryny – hormonu wydzielanego w żołądku i dwunastnicy w celu ułatwienia trawienia.
Badania wskazują, że picie alkoholu przyczynia się do rozwoju chorób układu pokarmowego, których zgaga może być objawem. Jak wskazują naukowcy na łamach pisma American Journal of Gastroenterology, alkohol powoduje powierzchniowe zapalenie błony śluzowej żołądka i przewlekłe zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Jest potencjalną przyczyną choroby refluksowej przełyku. Picie alkoholu wpływa również negatywnie na zdolność wchłaniania składników odżywczych. Jest także czynnikiem ryzyka raka żołądka, przełyku i jelita grubego.
Jaki alkohol powoduje zgagę?
Według badań każdy alkohol może wpływać na rozwój zgagi. Kwaśne napoje alkoholowe bardziej sprzyjają nasileniu problemu poprzez zwiększanie kwasowości w żołądku.
Jak poradzić sobie ze zgagą po alkoholu?
Oczywiście najlepszym sposobem na zgagę po alkoholu jest ograniczanie jego spożycia, czyli zapobieganie. Jeżeli jednak problem już zaistniał, to jest kilka działań, które pomogą złagodzić zgagę po alkoholu.
- Zastosuj leki zobojętniające kwas żołądkowy dostępne w aptekach bez recepty.
- Wypij szklankę ciepłego mleka. Zneutralizuje kwasy żołądkowe.
- Zjedz kilka migdałów. Są polecanym domowym środkiem na zgagę. Neutralizują nadmiar kwasu w żołądku,
- Unikaj przejadania się, spożywania tłustych, ciężkostrawnych i pikantnych posiłków.
- Lecz chorobę układu pokarmowego (np. refluks), aby zmniejszyć objawy, w tym zgagę.
- Unikaj leżenia, gdyż to sprzyja cofaniu się treści pokarmowej. Jeśli leżysz, przyjmij taką pozycję, aby tułów był wyżej.
- Do jedzenia wybieraj produkty, które zmniejszają uczucie pieczenia w przełyku, czyli: ziemniaki, chude mięso, makaron, ryż,
- Sięgnij po ziołowe napary. Na zgagę poleca się lukrecję, nagietek i rumianek. A gdy się przejadłeś, to lepsza może być mięta, która odciąży żołądek, przyspieszając trawienie.
- Pij dużo wody, aby poprawić trawienie i zmniejszyć kwasowość w żołądku.
Warto pamiętać, że osoby z chorobą refluksową przełyku powinny w ogóle unikać spożywania alkoholu lub mocno go ograniczać.
Źródła:
Bujanda L. The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract. Am J Gastroenterol. 2000 Dec;95(12):3374-82. doi: 10.1111/j.1572-0241.2000.03347.x. PMID: 11151864,
Franke A, Hepp C, Harder H, Beglinger C, Singer MV. Esomeprazole reduces gastroesophageal reflux after beer consumption in healthy volunteers. Scand J Gastroenterol. 2008;43(12):1425-31. doi: 10.1080/00365520802105110. PMID: 18924018,
Boguradzka A, Tarnowski W, Cabaj H. Gastroesophageal reflux in alcohol-abusing patients. Pol Arch Med Wewn. 2011 Jul-Aug;121(7-8):230-6. PMID: 21716178,
Chen SH, Wang JW, Li YM. Is alcohol consumption associated with gastroesophageal reflux disease? J Zhejiang Univ Sci B. 2010 Jun;11(6):423-8. doi: 10.1631/jzus.B1000013. PMID: 20506572; PMCID: PMC2880354.
Czytaj także:
Musztarda na zgagę
Migdały na zgagę
Soda na zgagę
Jakie zupy na refluks?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!