zgaga domowe sposoby fot. Adobe Stock

Domowe sposoby na zgagę - naturalne produkty i metody zapobiegania, gdy piecze w przełyku

Jeśli szukamy szybkiego remedium na zgagę, to z pomocą przyjdą produkty, które znajdziemy w każdej kuchni: zioła, mleko, soda, migdały. Jeśli uczucie pieczenia w przełyku się powtarza, najlepszym domowym sposobem na zgagę jest zapobieganie.
/ 15.04.2020 16:53
zgaga domowe sposoby fot. Adobe Stock

Zgaga to odczuwanie piekącego bólu lub pieczenia głównie za mostkiem w tzw. dołku sercowym, czasem promieniującego w różne strony, np. do gardła, ale też do barku, pleców, szczęki. Zgaga może przytrafić się każdemu po obfitym posiłku, leżeniu po jedzeniu czy pikantnym jedzeniu. Sprzyjają jej palenie papierosów i picie alkoholu. 

Spis treści:

  1. Domowe sposoby na zgagę - zioła, migdały, soda, mleko
  2. Domowe sposoby na zgagę - co robić, a czego nie robić

Domowe sposoby na zgagę - zioła, migdały, soda, mleko

Zanim sięgniemy po leki na zgagę, warto spróbować naturalnych produktów, które całkiem skutecznie zwalczają uczucie pieczenia w przełyku.

Napary i herbaty ziołowe

Jednym z domowych sposobów na zgagę jest picie ziołowych naparów i herbat. Na tę dolegliwość często poleca się lukrecję, nagietka lub rumianek. Jeśli się przejedliśmy, to warto sięgnąć po miętę lub ziele dziurawca, które odciążą żołądek, przyspieszając proces trawienia.

Guma do żucia z lukrecją

Lukrecja to słodkie w smaku kłącze wykorzystywane jako środek aromatyzujący. W sklepach zielarskich lub aptekach można kupić ziołowe gumy do żucia zawierające ekstrakt z lukrecji, które mogą zmniejszyć zgagę.

Siemię lniane

Przepis na siemię lniane w wersji na zgagę jest banalnie prosty. Łyżkę mielonego siemienia należy zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut, a następnie wypić gęsty kleik małymi łykami.

Migdały

Skuteczny naturalny lek na zgagę to powszechnie znane z tej właściwości migdały. Migdały neutralizują nadmiar kwasu w żołądku.

Woda z sodą oczyszczoną

Pomocne bywa również wypicie szklanki ciepłej wody z dodatkiem połowy łyżeczki sody oczyszczonej. Soda neutralizuje kwaśne pH, co pomoże pozbyć się pieczenia.

Szklanka ciepłego mleka

Niektórym pomaga ciepłe mleko, wypite małymi łykami. Podobnie jak woda z sodą, neutralizuje kwaśny sok żołądkowy. 

Domowe sposoby na zgagę - co robić, a czego nie robić

Naturalne produkty na zgagę działają doraźnie i krótkotrwale. Dlatego w leczeniu zgagi (jeśli się ona powtarza) podstawą jest zapobieganie. W profilaktyce zgagi kluczowe znaczenie ma obserwacja własnego organizmu, przyzwyczajeń i zmiana ich, jeśli są niepoprawne. Zgadze można zapobiegać, stosując kilka zasad.

Jeśli często mamy zgagę, należy:

  • Ograniczyć spożycie czekolady, słodyczy, kawy, herbaty, ciężkich, tłustych, pikantnych potraw, unikać również alkoholu, produktów smażonych. Zgadze może sprzyjać jedzenie czosnku, rzodkiewek, cebuli.
  • Jeść mniejsze porcje, a częściej.
  • Jedzenie spożywać w pozycji pionowej. A jeśli się kładziemy, dobrze jest mieć głowę ok. 15-20 cm wyżej niż resztę ciała, co zapobiega cofaniu się treści żołądkowej.
  • Przed spaniem zrobić sobie 1-3-godzinną przerwę od jedzenia.
  • Wypijać przed posiłkiem lub na czczo niewielką ilość obojętnego płynu, np. przegotowanej letniej wody.

Jeśli często mamy zgagę, nie należy:

  • spożywać dużych porcji jedzenia, zwłaszcza przed spaniem,
  • nadużywać alkoholu i papierosów (według badań palenie powoduje rozluźnienie zwieracza dolnego przełyku i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego),
  • jeść pikantnych potraw, wymienionych wcześniej niekorzystnych produktów, a także pić kwaśnych soków z cytrusów i pomidorowych,
  • stosować bez potrzeby niesteroidowe leki przeciwzapalne, które mogą podrażniać śluzówkę żołądka,
  • żyć w napięciu - taki stan emocjonalny sprzyja problemom żołądkowym, w tym zgadze.

Przyczyną zgagi jest zwykle choroba refluksowa, czyli cofanie treści żołądkowej do dolnego odcinka przełyku lub treści dwunastnicy do żołądka.

Typowe objawy zgagi zwykle nasilają się po obfitym posiłku, spożyciu alkoholu, pochylaniu, dźwiganiu lub w pozycji leżącej. Najczęściej są to:

  • uczucie pieczenia i ból w okolicy mostka,
  • uczucie pieczenia, palenia w gardle i przełyku,
  • uczucie wracania treści żołądkowej do przełyku,
  • odbijanie po posiłku,
  • kwaśny smak w ustach,
  • czkawka.

Jeśli zgaga występuje często, należy skonsultować się z lekarzem. Nieleczenie refluksu żołądkowego może prowadzić do astmy (w wyniku dostawania się soku żołądkowego do płuc), stanów zapalnych przełyku, a nawet raka przełyku.


Więcej o zgadze:
Zgaga w ciąży - skąd się bierze i jak się jej pozbyć?
Zgaga - jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)