Jeśli córka jest uczulona na pyłki brzozy, to w okresie pylenia powinna unikać jedzenia jabłek, oliwek, gruszek, moreli, śliwek, kiwi, picia soków owocowych i warzywnych (z marchewki, selera i pomidora). W okresie kwitnienia traw najlepiej nie podawać jej orzeszków ziemnych, przetworów z mąki żytniej, kiwi, melonów, truskawek, jabłek, marchewki, selerów, pomidorów i grochu. Osoby uczulone na pyłki bywają nadwrażliwe na niektóre pokarmy, zwłaszcza warzywa i owoce. To tzw. alergia krzyżowa. Wynika z faktu, że w pyłkach i w niektórych pokarmach są bardzo podobne uczulające substancje (składniki alergenów). Po jedzeniu mogą występować obrzęki śluzówki, drapanie w gardle i trudności z przełykaniem.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!