Diacetylen to substancja organiczna, będąca dodatkiem do produktów spożywczych. Używa się jej by nadać im maślany smak i aromat. Znajduje się on m.in. w prażonej kukurydzy, maśle, margarynie i innych produktach mlecznych. Naukowcy z Uniwersytetu Minnesoty ostrzegają, że ten składnik odżywczy zaburza działanie systemu nerwowego. Bardzo łatwo przenika do komórek mózgu i może prowadzić do choroby Alzheimera.
Badania na szkodliwość diacetylenu przeprowadzono dwa razy. Badacze dowiedli także, że składnik ten szkodliwie wpływa na płuca pracowników wytwórni margaryny.
Źródło: rp.pl/jm
Zobacz też: GPS Life - pomoc dla chorych na Alzheimera
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!