Spis treści:
- Jak działa czosnek na przeziębienie i grypę?
- Jak jeść czosnek na przeziębienie?
- Jaki czosnek wybrać na przeziębienie?
- Czosnek na przeziębienie dla dzieci
- Czosnek na przeziębienie w ciąży
Właściwości czosnku. Jak działa czosnek na przeziębienie?
Czosnek (łac. Allium sativum) jest popularną rośliną pochodzącą ze środkowej Azji o potwierdzonym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i wspomagającym odporność. Czosnek ma działanie wykrztuśnie, poprawia funkcjonowanie dróg oddechowych oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Regularne jedzenie czosnku obniża poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze.
Czosnek to jeden z polecanych domowych sposobów na przeziębienie o potwierdzonej badaniami skuteczności. Może chronić przed infekcją i łagodzić jej objawy takie jak katar, kaszel i gorączkę (działa napotnie). Zauważono, że czosnek działa przeciwko wirusom wywołującym przeziębienie, tzw. rinowirusom, a także przeciwko wirusowi grypy oraz rotawirusom. Naukowcy z Australii dowiedli, że przyjmowanie suplementu zawierającego aktywny składnik czosnku zmniejszało liczbę przeziębień. Przeciwprzeziębieniowe działanie czosnku to zasługa zawartych w roślinie olejków eterycznych i związków siarczkowych.
Co więcej, czosnek może chronić przed powikłaniami przeziębienia. Działa jak łagodny antybiotyk, ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Osłabia paciorkowce i gronkowce, a także bakterie powodujące gruźlicę. Niszczy szczególnie bakterie beztlenowe powodujące różnorodne stany zapalne.
Związki obecne w czosnku sprzyjają też naszej odporności, dzięki czemu chronią przed przeziębieniem. W ząbku znajdują się witamina C, witaminy z grupy B i silne przeciwutleniacze. Z leczniczej mocy Allium sativum korzystają nawet producenci leków, którzy chętnie wykorzystują wyciąg z czosnku w preparatach na przeziębienie i grypę oraz wzmocnienie odporności.
Jak jeść czosnek na przeziębienie?
Czosnek na przeziębienie należy jeść w postaci surowej. Zalecana ilość to 2-3 ząbki czosnku codziennie. Najwięcej cennych związków ma świeżo rozdrobniony czosnek oraz sok z czosnku. Jeżeli sięgamy po czosnek na przeziębienie, nie należy go podgrzewać. Obróbka termiczna niszczy zawarte w roślinie składniki aktywne, między innymi allicynę, która osłabia bakterie i wirusy.
Czosnek na przeziębienie można zjadać w różnych formach: rozgryzać i zjadać sam ząbek, dodać czosnek do sałatki albo pić syrop z czosnku.
Nie należy łączyć go z lekami przeciwzakrzepowymi oraz lekami z grupy NLPZ (np. aspiryna, ibuprofen), ponieważ wzrasta wtedy ryzyko krwawień. Osoby z problemami z wątrobą nie powinny łączyć czosnku z paracetamolem, gdyż oba składniki mogą obciążać ten narząd.
Więcej porad na temat tego, jak jeść czosnek na przeziębienie, znajdziesz w naszej galerii poniżej.
Jaki czosnek wybrać na przeziębienie?
Właściwości lecznicze ma zwłaszcza czosnek zwyczajny oraz czosnek niedźwiedzi. Możemy jeść czosnek nie tylko w naturalnej postaci, ale też warto wypróbować preparaty z czosnkiem dostępne w aptekach, które są często wzbogacone o dodatkowe składniki wspierające odporność, np. cynk, witaminy.
Czosnek na przeziębienie dla dzieci
Przyjmuje się, że czosnek można podawać dziecku nie wcześniej niż od 10. miesiąca życia. U starszych dzieci dozwolone są niewielkie ilości (niecały ząbek czosnku dziennie). Surowy czosnek powinien być zjadany wraz z pożywieniem. Można dodawać go np. do makaronu, dań mięsnych albo twarożku. Maluchom, które ukończyły 2 lata, na przeziębienie można podawać też syrop z czosnku - zalecane dawkowanie to 1 łyżeczka 1-2 razy dziennie. Inną opcją są gotowe preparaty z apteki zawierające wyciąg z rośliny.
Więcej: Czy dziecko może jeść czosnek?
Czosnek na przeziębienie w ciąży
Przyszłe mamy mogą bezpiecznie stosować czosnek w trakcie przeziębienia, jednak nie powinny przesadzać z jego ilością. Zjedzenie może powodować wzdęcia, niestrawność, ból brzucha i zgagę. Stała obecność tej rośliny w codziennej diecie sprzyja rozrzedzaniu krwi, dlatego u kobiet ciężarnych może wystąpić większe ryzyko niepożądanych krwawień. Zatem czosnek jest dobrą alternatywą dla leków na przeziębienie dla kobiet ciężarnych, jednak można go zjadać tylko doraźnie i w ograniczonych ilościach.
Warto pamiętać, że czosnek należy stosować ostrożnie w trakcie karmienia piersią, ponieważ naukowcy udowodnili związek jedzenia czosnku przez mamę z kolką u niemowlęcia.
Na czosnek powinny uważać też osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego. W przypadku chorób przewlekłych (jak cukrzyca), warto zapytać lekarza o to, czy intensywna terapia czosnkowa nie wpłynie niekorzystnie na stan zdrowia.
W galerii znajdziesz 5 praktycznych rad, jak stosować czosnek, aby terapia przyniosła pożądane skutki.
Zjadaj czosnek systematycznie
Żeby czosnek miał szansę zwalczyć infekcję, należy jeść go systematycznie. Surowy czosnek powinien pojawić się w jadłospisie codziennie przez kilka dni. Jednak nie wolno przesadzać. Nadmiar czosnku może powodować wzdęcia i podrażniać śluzówkę jelit.
Czosnek na przeziębienie jedz na surowo
Smażenie, gotowanie czy pieczenie czosnku wpływa negatywnie na jego właściwości niszczące drobnoustroje powodujące przeziębienie. Najlepiej jeść go na surowo. Jeśli zjedzenie ząbka czosnku jest nie do wykonania, można potraktować go jako dodatek np. sosu jogurtowo-czosnkowego, masła czosnkowego lub kanapek (pokrojony w cieniutkie plasterki).
Jedz 2-3 ząbki czosnku dziennie
Choć nie ma oficjalnych zaleceń co do tego, to uznaje się, że 2-3 ząbki czosnku dziennie pomogą w zwalczaniu objawów przeziębienia. Taka dawka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, osób przewlekle chorych (np. cukrzyków czy cierpiących na przewlekłe zapalenie jelit) i dla dzieci.
Zmiażdż lub posiekaj czosnek i odczekaj kilka minut
Allicyna, czyli substancja odpowiedzialna za lecznicze działanie czosnku, uwalnia się najlepiej, gdy ząbek czosnku jest zmiażdżony, wyciśnięty lub posiekany. Jej działanie osłabia za to obróbka termiczna (gotowanie, smażenie, pieczenie czy marynowanie w occie).
Spożywaj syrop czosnkowy
Na przeziębienie polecany jest syrop z czosnku. Potrzebne składniki:
- sok z cytryny,
- miód (ok. 330 g),
- 10 ząbków czosnku.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do nich sok. Następnie miksturę zmieszaj z miodem i odstaw na 7 dni. Po tym czasie przelej syrop do szklanej butelki. Zalecana dawka to jedna łyżka dziennie, na czczo.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!