antykoagulanty a dieta fot. fot. Fotolia

Antykoagulanty i dieta

Antykoagulanty są stosowane w leczeniu przeciwzakrzepowym, które wymaga uwagi przy komponowaniu codziennego jadłospisu. Witamina K powoduje spadek wskaźnika INR, co oznacza wzrost krzepliwości krwi. Dlatego w leczeniu przeciwkrzepliwym należy wybierać odpowiednie produkty, a także unikać alkoholu ze względu na ryzyko krwawień.
/ 20.02.2012 14:31
antykoagulanty a dieta fot. fot. Fotolia

Jeśli u niektórych osób występuje tendencja do tworzenia się zakrzepów, stosuje się leczenie przeciwzakrzepowe, aby obniżyć krzepliwość krwi krążącej. Wskaźnik INR jest miarą skuteczności tego typu leczenia. Im krew ma mniejszą krzepliwość, tym wyższy będzie wskaźnik INR.

Czy dieta wpływa na leczenie antykoagulantami?

Codzienny jadłospis ma wpływ na leczenie przeciwkrzepliwe. Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę K. Jest niezbędna w tworzeniu czynników krzepliwości krwi – wykazuje działanie przeciwkrwotoczne. Wytwarza ją flora bakteryjna w jelicie grubym, ale jest także szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym.

Spożywanie dużej ilości pokarmów zawierających witaminę K powoduje spadek wskaźnika INR i negatywne zjawisko w postaci wzrostu krzepliwości krwi. Trzeba zatem ograniczyć jej ilość w diecie.

Do pokarmów bogatych w witaminę K należą szczególnie zielone warzywa: zielona sałata, szpinak, brukselka, zielona herbata, kalafior, kapusta. Zaleca się spożywanie z umiarem tych produktów. Szczególnie powinno się spożywać te, które zawierają stosunkowo małą ilość witaminy K: produkty zbożowe, groszek zielony, fasolę, pomidory, ziemniaki, marchew, ananasy, grejpfruty, brzoskwinie. W produktach zwierzęcych takich jak: masło, jaja, mleko, mięso również jest jej stosunkowo mało.

Leki przeciwkrzepliwe a alkohol

Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe powinny również unikać spożywania alkoholu. Ogólnie przyjmuje się, że niewielkie ilości są dozwolone, jednak w większych może on spowodować wzrost wartości INR, a tym samym ryzyko krwawienia. Norma dla mężczyzn wynosi 3 jednostki alkoholu dziennie, a dla kobiet 2 jednostki. Obrazując – 50 ml wódki 40% to 2. jednostki.

Czytaj też: Leki przeciwkrzepliwe a ryzyko krwawienia

Jeśli masz miażdżycę

  • Jeśli dodatkowo pacjent ma nadwagę czy cierpi na miażdżycę, dieta w tym przypadku odgrywa jeszcze większą rolę.
  • Przede wszystkim należy ograniczyć ilość spożywanych kalorii, aby masa ciała stała się odpowiednia. Tłuszcz powinien wynosić do 30% z całej diety.
  • Zaleca się aktywność fizyczną, ale należy wybierać sporty, które nie są obarczone możliwymi kontuzjami. Dobra będzie np. jazda na rowerze czy pływanie.
  • Przy towarzyszącej miażdżycy trzeba obniżyć ilość przyjmowanego cholesterolu poniżej 300 mg/dobę.
  • Wskazane jest również spożywanie błonnika pokarmowego w ilości ok. 40 g/dobę. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te produkty bogate w błonnik, które zawierają stosunkowo mała ilość witaminy K.

Polecamy: Jakie istnieją formy leczenia przeciwzakrzepowego?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!