W dzisiejszych czasach problem zaparć dotyczy bardzo wielu osób, niezależnie od wieku. Spowodowane jest to przede wszystkim nieprawidłowym odżywianiem, stresem, życiem w pośpiechu i niedostarczaniem odpowiedniej ilości płynów do organizmu. Często też spożywamy produkty powodujące zaparcia (nie wiedząc nawet o ich niekorzystnym działaniu), a unikamy produktów wspomagających pracę przewodu pokarmowego. Oczywiście, aby w sposób skuteczny wyeliminować zaparcia z naszego życia powinniśmy zmienić nasze nawyki żywieniowe, ponieważ jedynie to zapewni nam długotrwały efekt. Zachęcamy Was do modyfikacji diety i wprowadzenia do jadłospisu kilku niewielkich zmian, które na długo rozwiążą problemy trawienne.
Co zrobić, aby uniknąć zaparć?
Oto kilka prostych wskazówek:
- Niektóre produkty musimy niestety wyeliminować z naszej diety. Należą do nich:
- czekolada, ciastka, batoniki i cukierki czekoladowe - powinniśmy wyeliminować te produkty lub ograniczyć ich spożywanie do minimum. Nigdy nie powinno się ich jeść wieczorem.
- białe pieczywo, makarony, pierogi i inne produkty zawierające ciasto z białej mąki - zdecydowanie powinny je zostać zastąpione produktami z mąki razowej, najlepiej z dodatkiem ziaren
- ciężkostrawne i bogate w tłuszcz produkty
- napoje gazowane
- ziemniaki, biały ryż - najlepiej, jeśli zastąpimy gruboziarnistymi kaszami (gryczana, jęczmienna) lub ryżem niełuskanym
- banany, kakao, gotowana marchew
Przeczytaj też: Środki przeczyszczając - jak wybrać, jak stosować?
- Musimy wprowadzić kilka zmian nie tylko w jadłospisie, ale także w naszym życiu.
Powinniśmy przede wszystkim:
- starać się ograniczyć sytuacje stresowe
- ograniczyć siedzenie i zacząć się ruszać, biegać i gimnastykować, korzystne działanie maja także masaże
- jeść o stałych porach 4-5 posiłków dziennie, nie przejadać się i dokładnie przeżuwać każdy kęs
- pić minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej bogatej w jony magnezu. Nie powinno się zastępować wody sokami owocowymi, kawą czy herbatą
- jeść produkty bogate w błonnik, który ma wiele dobroczynnych właściwości, np. pobudza pracę jelit, wiąże i usuwa z organizmu resztki pokarmowe i złogi. Błonnik zwiększa również objętość stolca, poprawia jego konsystencję i ułatwia przechodzenie mas kałowych przez jelita.
Przeczytaj też: Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem?
Do produktów bogatych w błonnik zaliczamy m.in. płatki owsiane i inne płatki zbożowe, otręby, grejpfruty, ananasy, różne owoce i warzywa spożywane wraz ze skórką, także pieczywo razowe i pełnoziarniste.
Pamiętajmy, że spożywając duże ilości błonnika i jednocześnie nie uzupełniając płynów możemy uzyskać jedynie efekt odwrotny do zamierzonego. Dlatego pijmy duże ilości wody!
- zastąpić słodycze suszonymi owocami, np. śliwkami czy morelami, które zawierają duże ilości pektyn
- spożywać więcej fermentowanych napojów mlecznych (jogurt, maślanka, kefir), ponieważ regulują one pracę przewodu pokarmowego.
Produkty bogate w błonnik należy wprowadzać do diety stopniowo (np. zaczynając od 3 łyżek otrąb dziennie), gdyż zbyt gwałtowna zmiana powodować może chwilowe bóle brzucha i wzdęcia.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!