Zioła to składnik niezbędny w każdej kuchni. Aromatyczne ziołowe masło sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Naturalne metody leczenia grypy i przeziębienia

Kiedy dopadnie nas grypa lub przeziębienie naszymi sprzymierzeńcami są przede wszystkim: czosnek, cebula i chrzan
/ 14.12.2017 08:24
Zioła to składnik niezbędny w każdej kuchni. Aromatyczne ziołowe masło sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Czosnkowa kanapka antygrypowa

Kromkę chleba smarujemy masłem i miodem, grubo posypujemy tymiankiem, a na wierzch kładziemy pół zmiażdżonego ząbka czosnku.

Tak przygotowaną kanapkę zjadamy 3 razy dziennie.

Przeczytaj też: Gorączka bać się czy nie?

Środek przeciwkaszlowy

5 rozgniecionych ząbków czosnku i 5 łyżek stołowych miodu rozprowadzamy w 250 ml letniej wody. Czekamy 10 min. po czym odcedzamy. Pijemy przez 1 – 2 tygodni 3 razy dziennie po  1 łyżce od herbaty.

Profilaktyczna nalewka czosnkowa

Rozgniecione  2 – 3 ząbki czosnku, zalać 30 – 50 ml wrzątku, odczekać około 2 godziny i odcedzić. Wkraplać do nosa po 2- 3 krople do każdego otworu nosowego 1- 2 razy dziennie. Nalewkę przygotowujemy na dwa dni. 

Herbatka cebulowa szwajcarskiego lekarza dr A. Vogla

Skuteczna przy silnym nieżycie nosa z obfitym wydzielaniem się śluzu. Zalać plastry cebuli gorącą wodą, zaparzać 10 min. Pić herbatkę małymi łyczkami. Dodatkowo możemy wziewać cebulowe opary: 1 cebulę średniej wielkości, drobno siekamy, zagotowujemy w 1 l wody i wdychamy parę ulatniającą się z takiego odwaru. Inhalujemy krótko ale często, aby nie doszło do podrażnienia śluzówek.

Przeczytaj też: Zioła jako naturalne antybiotyki

Nalewka czosnkowa na mleku

Średniej wielkości cebulę zetrzeć na tarce, zalać 0,5 l doprowadzonego do wrzenia mleka, odstawić w ciepłe miejsce. Połowę nalewki wypić wieczorem, a połowę rano (nalewka musi być gorąca).

Syrop cebulowy

Jedną cebulę kroimy drobno i zalewamy szklanka wody. Gotujemy, schładzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe miodu. Po 30 minutach odcedzamy. W ciągu dnia stosujemy 5 – łyżek syropu z cebuli.

Cebulowe tampony przy leczeniu grypy i anginy

Zetrzeć na tarce cebulę, położyć ją na higroskopijnej gazie, zrobić tampony i wsunąć do obu otworów nosowych. Trzymać 15 minut. Stosować trzy razy dziennie.

Eliksir przeciw  przeziębieniu

50gram cebuli zetrzeć na tarce, zalać  20 gramami octu, położyć na gazie i wycisnąć. Dootrzymanego soku dodać 60 gram miodu i dobrze wymieszać.

Pić po 1 łyżeczce co 30 minut.

Herbatka cebulowa wzmacniająca odporność

Pokrojone w plastry dwie duże cebule gotujemy 15 min w 0,5 l wody. W międzyczasie zaparzamy także 2 szklanki herbatki fenkułowej (przez 10 min.). Mieszamy ją z odwarem cebuli. Odcedzamy, słodzimy miodem i dodajemy trochę soku z cytryny. Przygotowaną herbatkę przechowujemy w termosie.  Popijamy przez cały dzień.

Sok przeciwkaszlowy z chrzanu

Kawałek korzenia chrzanu trzemy na tarce, mieszamy z podwójną objętością miodu i zostawiamy na noc. Odcedzamy. Pijemy w razie kaszlu po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie. Kuracja powinna trwać do 7 dni.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!