Oregano (Origanum vulgare)
Ziele lebiodki używane jest jako przyprawa kuchenna. Wyciągi z ziela i olejek oregano poza działaniem wykrztuśnym i żółciopędnym również działają też odkażająco. Stosowane są jako lek poprawiający trawienie, do płukania jamy ustnej i gardła, do inhalacji w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Tymianek (Thymus vulgaris)
Napary i wyciągi z ziela tymianku działają wykrztuśnie i stosowane są w zakażeniach dróg oddechowych, zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli. Tymianek jest składnikiem licznych mieszanek o działaniu wykrztuśnym i odkażającym.
Przeczytaj też: Zioła jako naturalne antybiotyki
Goździk (Eugenia caryophyllata)
Goździki mają działanie antyseptyczne oraz przeciwbiegunkowe i pobudzają trawienie. Od starożytności jest znaną aromatyczno-konserwująco przyprawą, który stosowany był jako środek ułatwiający trawienie.
Szałwia (Salvia officinalis)
Szałwia powstrzymuje rozwój wirusów, gronkowców i paciorkowców, odpowiedzialnych za zapalenie migdałków podniebiennych. Swoje działanie lecznicze zawdzięcza zawartemu w niej olejkowi lotnemu, garbnikom i flawonoidom.
Jest najlepszym środkiem do płukania gardła przy anginie ropnej. Przy zwykłej anginie nie polecana, ponieważ jeszcze bardziej wysusza.
Dowiedz się też: Naturalne metody leczenia grypy i przeziębienia
Czosnek (Allium sativum)
Właściwości lecznicze czosnku porównać można z penicyliną. Skuteczny w walce z wirusami, bakteriami i grzybami, dzięki obecności w nim dwóch substancji: garlicyny – o silnym działaniu antybiotycznym oraz alliiny – bezwonnej substancji czynnej. Allina jest przekształcana w allicynę, która ma charakterystyczny zapach i właściwości lecznicze. Wiadomo, iż związek ten jest wydzielany przy nawet najmniejszym uszkodzeniu komórek czosnku. Dlatego lepiej czosnek miażdżyć niż kroić. Allicyna już w rozcieńczeniu 1:125000 hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, np. gronkowców i salmonelli a ponadto rozmnażanie się pasożytniczych robaków. Czosnek w 99% niszczy też wirusy grypy i kataru.
Cebula (Allium cepa)
Łatwo dostępny, znakomity lek o antybakteryjnym i antywirusowym działaniu. Swój zapach cebula zawdzięcza związkom siarki. Właśnie te związki czynią ją również niezwykle skuteczną w leczeniu wielu chorób, zwłaszcza na tle przeziębieniowym, takich jak nieżyty górnych dróg oddechowych z katarem, zapalenie gardła lub kaszel ze skurczem oskrzeli (sok cebulowy rozkurcza oskrzela).
Można stosować cebulę w profilaktyce grypy oraz zewnętrznie w zapaleniu ucha środkowego (okłady z plastrów cebuli).
Chrzan (Armoracia lapathifolia)
Chrzan – zwany „kuchenna penicyliną” – zawiera olejek gorczyczny ze związkami siarki, który z powodzeniem niszczy bakterie i grzyby, powodujące zakażenia dróg moczowych i oddechowych. Chrzan jest również skuteczny przy przeziębieniach.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!