Przyprawy sprawiają, że uczucie sytości może być odczuwane szybciej.

Przyprawy kuchenne jako antybiotyki

Przyprawy, których używamy codziennie w kuchni, mają właściwości bakteriobójcze. Czosnek, cebula tymianek to ziołowe antybiotyki, które szczególnie są przydatne w przeziębieniach i grypie. Nie zawsze trzeba stosować leki. Wiedząc czym się bronić przed chorobami, można zapobiec przeziębieniom używając tylko przypraw.
/ 18.06.2011 15:08
Przyprawy sprawiają, że uczucie sytości może być odczuwane szybciej.

Oregano (Origanum vulgare)

Ziele lebiodki używane jest jako przyprawa kuchenna. Wyciągi z ziela i olejek oregano poza działaniem wykrztuśnym i żółciopędnym również działają też odkażająco. Stosowane są jako lek poprawiający trawienie, do płukania jamy ustnej i gardła, do inhalacji w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Tymianek (Thymus vulgaris)

Napary i wyciągi z ziela tymianku działają wykrztuśnie i stosowane są w zakażeniach dróg oddechowych, zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli. Tymianek jest składnikiem licznych mieszanek o działaniu wykrztuśnym i odkażającym.

Przeczytaj też: Zioła jako naturalne antybiotyki

Goździk  (Eugenia caryophyllata)

Goździki mają działanie antyseptyczne oraz przeciwbiegunkowe i pobudzają trawienie. Od starożytności jest znaną aromatyczno-konserwująco przyprawą, który stosowany był jako środek ułatwiający trawienie.

Szałwia (Salvia officinalis)

Szałwia powstrzymuje rozwój wirusów, gronkowców i paciorkowców, odpowiedzialnych za zapalenie migdałków podniebiennych.  Swoje działanie lecznicze zawdzięcza zawartemu w niej olejkowi lotnemu, garbnikom i flawonoidom.

 Jest najlepszym środkiem do płukania gardła przy anginie ropnej. Przy zwykłej anginie nie polecana, ponieważ jeszcze bardziej wysusza.

Dowiedz się też: Naturalne metody leczenia grypy i przeziębienia

Czosnek (Allium sativum)

Właściwości lecznicze czosnku porównać można z penicyliną. Skuteczny w walce z wirusami, bakteriami i grzybami, dzięki obecności w nim dwóch substancji: garlicyny – o silnym działaniu antybiotycznym oraz alliiny – bezwonnej substancji czynnej. Allina jest przekształcana w allicynę, która ma charakterystyczny zapach i właściwości lecznicze. Wiadomo, iż związek ten jest wydzielany przy nawet najmniejszym uszkodzeniu komórek czosnku. Dlatego lepiej czosnek miażdżyć niż kroić. Allicyna już w rozcieńczeniu 1:125000 hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, np. gronkowców i salmonelli a ponadto rozmnażanie się pasożytniczych robaków. Czosnek w 99% niszczy też wirusy grypy i kataru.

Cebula (Allium cepa)

Łatwo dostępny, znakomity lek o antybakteryjnym i antywirusowym działaniu. Swój zapach cebula zawdzięcza związkom siarki. Właśnie te związki czynią ją również niezwykle skuteczną w leczeniu wielu chorób, zwłaszcza na tle przeziębieniowym, takich jak  nieżyty górnych dróg oddechowych z katarem, zapalenie gardła lub kaszel ze skurczem oskrzeli (sok cebulowy rozkurcza oskrzela).

Można stosować cebulę w profilaktyce grypy oraz zewnętrznie w zapaleniu ucha środkowego (okłady z plastrów cebuli).

Chrzan (Armoracia lapathifolia)

Chrzan – zwany „kuchenna penicyliną” – zawiera olejek gorczyczny ze związkami siarki, który z powodzeniem niszczy bakterie i grzyby, powodujące zakażenia dróg moczowych i oddechowych. Chrzan jest również skuteczny przy przeziębieniach.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!