Masz często ochotę na słodkości, kluski i bułki? Po posiłku czujesz się zmęczona? Dopadają cię ataki wilczego głodu? To mogą być sygnały świadczące o oporności na działanie insuliny, a nawet objawy cukrzycy. Na wszelki wypadek idź i zbadaj poziom glukozy we krwi! Norma na czczo to 70–70–99 mg/dl. Wynik w przedziale 100–125 mg/dl potraktuj jako ostrzeżenie. To stan przedcukrzycowy. Jeżeli zaś minimum 2 robione w odstępie kilku dni pomiary pokażą, że glukoza na czczo przekracza 126 mg/dl – stwierdza się cukrzycę.
1
z
5
fot. Adobe Stock
1. Cynamon
Przyprawa ta wydłuża proces przetwarzania cukrów i powoduje ich stopniowe przyswajanie (ta niweluje duże wahania glukozy). Cynamon możesz dodawać np. do prażonych jabłek czy naturalnego ryżu (ale nie białego, bo ten w diecie przeciwcukrzycowej jest niewskazany!). Wystarczy płaska łyżeczka!
2
z
5
fot. Adobe Stock
2. Morwa biała
Napar z jej liści zwiększa wydzielanie insuliny i hamuje wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. Pij 2 razy dziennie po filiżance, zwłaszcza po posiłkach z udziałem węglowodanów.
Przepis.
Czubatą łyżeczkę suszu (lub saszetkę) zalej 3/4 szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans.
3
z
5
fot. Adobe Stock
3. Kozieradka
Jej nasiona są składnikiem mieszanek przyprawowych (np. curry czy panch phoron, ale znajdziesz je czasem także w innych zestawach przypraw, np. do ryb). Możesz też je dodawać do pikantnych wypieków, np. wytrawnych bułeczek.
Kozieradka zwiększa wydzielanie insuliny i spowalnia wchłanianie składników z przewodu pokarmowego
4
z
5
fot. Adobe Stock
4. Pokrzywa
Działa podobnie do liści morwy białej, tylko nieco słabiej. Ale oprócz tego, że hamuje wchłanianie cukrów, także usprawnia metabolizm – ten zaś przy oporności na insulinę i predyspozycjach do cukrzycy jest zwykle spowolniony. W ramach antycukrzycowej profilaktyki popijaj napar z liści pokrzywy (1–2 szkl. dziennie), a wiosną i wczesnym latem jadaj surówki z dodatkiem młodych, świeżych liści pokrzywy (przelej je wrzątkiem an sicie, a nie będą parzyć
5
z
5
fot. Adobe Stock
5. Żeń-szeń
Jego korzeń zwiększa wydzielanie insuliny i zmniejsza wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. Bonusem jest wzrost odporności i przyspieszenie metabolizmu. Ale uwaga! Żeń–szeń zmienia tempo przetwarzania i przyswajania leków (trzeba zachować minimum 1,5 godziny odstępu od ich zażycia). Jeżeli zatem przyjmujesz jakieś farmaceutyki, przed rozpoczęciem żeń-szeniowej kuracji na wszelki wypadek skonsultuj się z lekarzem.
Przepis:
Łyżkę wiórków korzenia zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 45 minut. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki.
Na chorobę tę cierpi już 2,6 miliona Polaków. A szacuje się, że do 2030 roku liczba ta wzrośnie do 4,8 ml. W 90 procentach przypadków chodzi o cukrzycę typu 2. Ta zaś ściśle wiąże się z tym co jemy. Dlatego w ramach profilaktyki, a także, jeśli ważysz zbyt wiele lub masz podwyższony poziom glukozy we krwi (patrz niżej) wprowadź do codziennego jadłospisu składniki, o których piszemy na kolejnych stronach galerii. To przyprawy i zioła, które mają udowodnione działanie przeciwcukrzycowe, bo ograniczają lub spowalniają przyswajanie cukrów.
Pamiętaj! Zioła to dobre wsparcie, ale by zredukować zagrożenie cukrzycą, warto przede wszystkim stosować się do 5 dietetycznych zasad. Dzięki nim jedzenie nadal będzie pyszne, ale przy okazji także zdrowe!
5 zasad diety regulującej poziom cukru
- Jedz 5 posiłków dziennie. Optymalny układ to 3 główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 znacznie od nich mniejsze przekąski. System taki uchroni cię przed nadmiernym spadkiem poziomu glukozy we krwi, a w efekcie przed atakami wilczego głodu.
- Unikaj cukru i białej mąki. To w uproszczeniu główne kryterium diety przeciwcukrzycowej. Pozawala bowiem namierzyć i wyeliminować z menu tzw. "cukry biegnące". Mają one bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG od 70 do 100), co oznacza, że szybko wchłaniają się do krwi i powodują w niej duży, gwałtowny wzrost poziomu glukozy.
- Ogranicz tłuszcze zwierzęce i sól. Osoby z nadwagą czy cukrzycą bardzo często mają problemy także z układem krążenia. Z tego też powodu powinny limitować w swoim menu sól (bo podnosi ciśnienie).
- Na dokładkę bierz tylko warzywa. W zasadzie mają one same plusy. Są niskokaloryczne, ze względu na dużą ilość błonnika usprawniają przemianę materii i na długo sycą. W dodatku są źródłem witamin i soli mineralnych. Jest tylko jedno "ale". Takie właściwości mają głównie warzywa surowe i mało przetworzone.
- Zamiast soków pij wodę. Odpuść sobie (lub mocno ogranicz) alkohol – to błyskawicznie przyswajane węglowodany. Jeśli zaś najdzie cię ochota na sok, sięgnij po niedosładzany i nieoslony warzywny, ewentualnie świeżo wyciskany owocowy – nie przesadzaj jednak z jego ilością, bo litr to niemal 500 kcal!
Polecamy!
Dieta cukrzycowa - co jeść w cukrzycy typu 2? Grejpfruty pomagają walczyć z cukrzycąW ciąży to bardzo ważne! 6 informacji, które pomogą ci dobrze zbadać glukozę.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!