pokrzywa wlasciwosci fot. Adobe Stock

Pokrzywa zwyczajna - właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Pokrzywa zwyczajna to jeden z najpopularniejszych chwastów, a jednocześnie bardzo wartościowa roślina. Stosuje się ją na różne dolegliwości i schorzenia, w postaci soku, herbaty, naparu czy miodu. Nie wszystkim pokrzywa jednak służy.
/ 23.03.2020 09:46
pokrzywa wlasciwosci fot. Adobe Stock

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) uważana jest za jedną z ważniejszych roślin w ziołolecznictwie ze względu na swój wyjątkowy skład chemiczny. Surowcem zielarskim pokrzywy zwyczajnej są nie tylko liście, a całe ziele. Liście zbiera się przed kwitnieniem, a korzenie jesienią. Z otrzymanego suszu przyrządza się napary, sok, nalewkę a także proszek i suchy wyciąg.

Spis treści:

  1. Pokrzywa zwyczajna - co zawiera?
  2. Jakie właściwości lecznicze ma pokrzywa zwyczajna?
  3. Pokrzywa a przeciwwskazania w stosowaniu
  4. Sok z pokrzywy zwyczajnej - jak go zrobić i na co pomaga?
  5. Miód z pokrzywy - jak go zrobić i na co pomaga?

Pokrzywa zwyczajna - co zawiera?

W celach leczniczych najczęściej wykorzystujemy liście pokrzywy. Zawierają wiele cennych związków:

Pokrzywa jest rośliną jednoroczną, wyrasta do około półtora metra wysokości. Jest rośliną dwupienną rozrastającą się poprzez podziemne rozłogi. Jej liście są jajowato-sercowate, na brzegach mocno ząbkowane o barwie ciemnej zieleni, a kwiaty o barwie zielonej lub żółtej. Naziemną część pokrzywy pokrywają parzące włoski, które wytwarzają parzącą substancję z histaminą i nieznaczną ilością kwasu mrówkowego. 

Jakie właściwości lecznicze ma pokrzywa zwyczajna?

 Wykazano, że pokrzywa działa korzystnie w:

Substancje czynne pokrzywy działają oczyszczająco, usprawniają pracę wątroby i zmniejszają nadmierną potliwośćSok pokrzywowy czy sałatki z młodych nieparzących listków doskonale uzupełniają braki witamin i mikroelementów. Młode liście pokrzyw można dodawać do zup. Pokrzywa w browarnictwie służy jako jedna z pomocniczych roślin do zaprawiania piwa. Z liści pokrzyw otrzymuje się zielony barwnik spożywczy, z łodyg można otrzymać włókno na tkaniny, mocne i odporne na wilgoć (tkaniny z pokrzyw tkano jeszcze w czasie obu wojen światowych).

Wyciąg lub napar (na bazie alkoholu) z korzenia pokrzywy stosuje się do nacierania skóry głowy i płukania włosów, wzmacnia skórę głowy, przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi.

W dawnych czasach powszechny był widok babć okładających kolana lub ręce pokrzywą – „na reumatyzm”. Zewnętrzne kompresy z pokrzywy zaleca się również na czyraki

Pokrzywa a przeciwwskazania w stosowaniu

Pokrzywa nie jest wskazana u kobiet z chorobami narządów rodnych (rakiem, mięśniakami) oraz nieprawidłowymi krwawieniami. Zrezygnować z niej powinny również osoby z cukrzycą, chorobami nerek, po operacjach, a także mające nadmiar żelaza w organizmie.

Sok z pokrzywy zwyczajnej - jak go zrobić i na co pomaga?

Aby przyrządzić sok z pokrzywy, należy zerwać całe pędy młodej pokrzywy, następnie umyć, pokroić i odcisnąć sok w sokowirówce. Sok stosuje się 2 razy dziennie po 20 ml (kieliszek dziennie). Pomaga w przypadku anemii, kłopotów z żołądkiem i pęcherzem. Sok z pokrzywy można przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Miód z pokrzywy - jak go zrobić i na co pomaga?

Do zrobienia miodu z pokrzywy potrzebny jest 1 kg pokrzywy, który mielimy przez maszynkę, potem dodajemy 1 l wrzątku. Po godzinie wyciskamy sok, zagotowujemy i dodajemy około 0,5 kg miodu mieszamy i rozlewamy do słoiczków (zalecane jest pasteryzowanie przez ok. 15 minut). Miód można stosować profilaktycznie przy przeziębieniach, grypie i podobnych infekcjach. Stosować 2-3 razy dziennie po 1 łyżce, przez 2-3 tygodnie. Kuracja 1-2 razy na kwartał.

Treść artykułu pierwotnie została opublikowana 10.07.2009.

Więcej o leczniczych roślinach:

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)