Fot. Fotolia
Miód – właściwości antybakteryjne
Miód oprócz wyjątkowego smaku posiada także całą gamę mikroelementów (w tym: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, kobalt, mangan) oraz witamin (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę), dzięki którym ma szerokie zastosowanie w medycynie i lecznictwie.
"Miód ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, istotne dla organizmu człowieka. Przykładem tego jest Inhibina, którą zawierają miody spadziowe oraz gryczane" – podkreśla Agnieszka Pawłowska-Wypych, biotechnolog, Dyrektor ds. Nauki i Rozwoju firmy, opracowującej formułę suplementów diety i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, dostosowanych do różnych potrzeb i grup konsumentów.
Inhibina to silnie bakteriobójcza substancja, zwalczająca m.in.:
- ziarniaki Gram-dodatnie, takie jak gronkowce, paciorkowce czy pałeczki Gram-ujemne,
- laseczki wąglika,
- prątki gruźlicy,
- prątki rzęsistka pochwowego,
- chorobotwórcze grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
Dodatkowo miód dzięki zawartości acetylocholiny wzmacnia wydolność serca mięśniowego a rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo. Bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie.
Zobacz także: Jakie są zalety kitu pszczelego i miodu?
Lecznicze właściwości miodu
- działa odkażająco oraz przyspiesza gojenie się ran,
- zmniejsza ryzyko powstania bliznowców,
- leczy wrzody żołądka,
- działa przeciwbiegunkowo,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- hamuje procesy miażdżycowe,
- leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych,
- koi nerwy, działa nasennie,
- działa bakteriobójczo,
- dzięki zawartości glukozy – pobudza do pracy mózg.
Źródło: Materiały prasowe TKM PR
Zobacz także: Jak wybrać dobry miód?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!