
Spis treści:
- Właściwości lecznicze
- Syrop z cebuli - przepis
- Syrop z cebuli - dawkowanie
- Syrop z cebuli dla dzieci
- Syrop z cebuli w ciąży
Właściwości lecznicze syropu z cebuli
Syrop z cebuli jest polecany przede wszystkim na kaszel, rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych , dzięki czemu ułatwia jej wykrztuszanie i łagodzi dolegliwości związane z infekcją. Działa też przeciwkaszlowo. Syrop z cebuli działa również:
- przeciwbiegunkowo,
- przeciwdrobnoustrojowo,
- udrażniająco i oczyszczająco na drogi oddechowe,
- łagodząco na ból gardła,
- przeciwzapalnie.
Dlatego ten specyfik jest jednym z najważniejszych naturalnych produktów stosowanych w leczeniu przeziębienia. Może być również stosowany profilaktycznie.
Cebula (łac. Allium cepa) jest nie tylko jedną z najstarszych udomowionych roślin, chętnie stosowaną w kuchni, ale też zajmuje ważne miejsce w fitoterapii.
Główne składniki cebuli to glikozyd o nazwie dwusiarczek alilopropylowy i inne związki siarkowe, związki śluzowe, saponiny, pektyny oraz witaminy E, B, C i K. Cebula zawiera również flawonoidy, w tym na wyróżnienie zasługuje zwłaszcza kwercetyna, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wspomaga układ krążenia.
Syrop z cebuli - przepis
Syrop z cebuli bez problemu zrobi każdy, zwłaszcza że składniki zwykle mamy w domu.
Składniki do wersji podstawowej syropu z cebuli:
- 2 cebule
- 2–3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i posiekaj (drobno).
- Układaj w słoiku warstwami, każdą z warstw przesypując cukrem.
- Odstaw syrop z cebuli na 5–6 godzin w ciepłe miejsce.
- Potem – przez drobne sitko lub gazę – przecedź syrop i zlej do butelki lub słoika.
- Zamknięty syrop z cebuli przechowuj w lodówce do tygodnia.
Zwykły cukier można zastąpić cukrem trzcinowym lub miodem (dodatkowo wspiera odporność i działa antyseptycznie – nie mogą go jednak jeść osoby uczulone na produkty pszczele oraz dzieci do 12. miesiąca życia).

Syrop z cebuli z tymiankiem
Zawarty w tymianku tymol (olejek lotny) ma silne działanie dezynfekujące. Szczególnie przydaje się to przy problemach z gardłem. Wzbogacony tymiankiem syrop ma też lekkie działanie napotne. By go przygotować, do syropu bazowego dodaj łyżkę tymianku (może być suszony) i dobrze wymieszaj składniki. Odstaw na 5-6 godzin.

Syrop z cebuli z cynamonem, goździkami i anyżem
Zarówno cynamon, goździki jak i anyż mają właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Przy okazji rozgrzewają i nadają syropowi przyjemnego, korzennego smaku oraz aromatu. By wzbogacić w nie miksturę, weź 2 gwiazdki anyżu, 4 goździki i sporą szczyptę cynamonu. Rozetrzyj razem w młynku lub moździerzu i wymieszaj z pozostałymi składnikami syropu odstaw na noc.

Syrop z cebuli z kurkumą
Zawarta w kurkumie kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Łyżeczkę mielonej kurkumy dodaj do posiekanej cebuli, wymieszaj i dopiero układaj warstwami, przesypując cukrem lub wymieszaj z miodem. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce. By syrop zyskał na smaku, możesz (opcjonalnie) dodać do niego także sok z 1 cytryny.

Syrop z cebuli i czosnku
Do przygotowania syropu użyj czosnku polskiego (poznasz go po lekko fioletowawym podbarwieniu) – biały czosnek chiński ma o wiele słabsze działanie. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem – ale działa też przeciwwirusowo i wzmacniająco. Głównie dlatego, że zawiera bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Chcąc wzbogacić w nie syrop z cebuli, trzeba dodać 3–4 ząbki posiekanego czosnku i razem odstawić na ok. 5 godzin.

Syrop z cebuli z cytryną i imbirem
Cytryna jest źródłem witaminy C – choć o jej wpływ na odporność i leczenie infekcji badacze ciągle się spierają, to sok z cytryny warto dodać do syropu choćby dla poprawienia jego smaku. Imbir ma za to udowodnione działanie przeciwzapalne i rozgrzewające.
Chcąc wzbogacić w te składniki syrop, dodaj do posiekanej i posłodzonej (cukrem lub miodem) cebuli sok wyciśnięty z całej cytryny i kawałek (ok. 2 cm ) startego kłącza imbiru. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.
Syrop z cebuli - dawkowanie
Dawkowanie syropu z cebuli dla dorosłych: 2–3 razy dziennie po łyżce stołowej. Natomiast dawkowanie syropu z cebuli dla dzieci powyżej roku: 1–2 razy dziennie po 1–2 łyżeczki od herbaty.
W celach leczniczych kurację z zastosowaniem syropu z cebuli należy prowadzić do ustąpienia objawów i jeszcze przez 2 dni potem.
Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z cebuli (w każdej z wersji) są dolegliwości trawienne, np. uporczywe wzdęcia i zgaga.
Syrop z cebuli dla dzieci
Syrop z cebuli może być bezpiecznie stosowany u dzieci zarówno w celach leczniczych, jak i profilaktycznych. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi jest dobrze tolerowany.
Syrop z cebuli w ciąży
Syrop z cebuli można bez obaw przyjmować w ciąży. Jest polecany przez lekarzy i stanowi doskonałą alternatywę dla syropów z apteki. Jest bezpieczny, naturalny i nie szkodzi dziecku. Przyszła mama podczas stosowania syropu na kaszel powinna jednak uważać na jego dodatki. Np. tymianek nie jest wskazany w tym okresie, w większych ilościach pobudza czynność skurczową macicy i może prowadzić do przedwczesnego porodu. Naturalne składniki odradzane w czasie ciąży to m.in. podbiał, liście malin, rozmaryn, cynamon, szałwia oraz żeń-szeń.
Przeczytaj też: Kaszel w ciąży - jak sobie z nim radzić?
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 31.01.2018.
Czytaj także:
Syrop z czosnku - przepis, sposób przygotowania, działanie
Syrop z lipy - właściwości i przepis na syrop z kwiatów lipy
Co na przeziębienie? Skuteczne leki i domowe sposoby
Domowe sposoby na przeziębienie. Co pomoże na katar, ból gardła, kaszel i gorączkę?
Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry – sprawdzone metody
Domowe sposoby na ból gardła - płukanki, okłady, syropy, inhalacje
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!