Syrop z cebuli - przepis, dawkowanie, właściwości, przeciwwskazania

Mogą go pić już roczne dzieci oraz kobiety w ciąży. Syrop z cebuli świetnie sprawdza się przy przeziębieniu i grypie. Szczególnie, gdy dokucza kaszel – zarówno suchy, jak i mokry. To także dobry środek wzmacniający oporność. Zresztą sama się przekonaj.
Diana Ożarowska-Sady / 02.02.2018 04:30
Syrop ten bez problemu zrobi każdy, zwłaszcza, że składniki zwykle mamy w domu. 
Do wersji podstawowej tego domowego leku potrzebne ci będą:
  • 2 cebule
  • 2–3 łyżki cukru 

Przepis:

Cebule obierz i posiekaj (dość drobno). Układaj w słoiku warstwami, każdą z warstw przesypując cukrem. Odstaw na 5–6 godzin w ciepłe miejsce. Potem – przez drobne sitko lub gazę – przecedź syrop i zlej do butelki lub słoika. Zamknięty przechowuj w lodówce do tygodnia.
 

To warto wiedzieć

  • Dawkowanie dla dorosłych: 2–3 razy dziennie po łyżce stołowej
  • Dawkowanie dla dzieci powyżej roku: 1–2 razy dziennie po 1–2 łyżeczki od herbaty 

W przypadku wersji udoskonalonych – na które przepisy znajdziecie w naszej galerii – dawkowanie dla dorosłych się nie zmienia. Dla dzieci również – ale mogą być inne ograniczenia wiekowe (jeśli tak jest, podajemy je przy przepisach). 

  • Kurację należy prowadzić do ustąpienia objawów i  jeszcze przez 2 dni potem
  • Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z cebuli (w każdej z wersji) są dolegliwości trawienne, np. uporczywe wzdęcia i  zgaga. 
  • Zwykły cukier można zastąpić cukrem trzcinowym lub prawdziwym miodem (dodatkowo wspiera odporność i  działa aseptycznie – nie mogą go jednak jeść osoby uczulone na produkty pszczele).

 

Polecamy!
5 domowych syropуw na kaszel! Można je podawać także dzieciom Jak naturalnie zwalczyć przeziębienie u dziecka? Syrop z mniszka lekarskiego – nie tylko na infekcje

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!