Istnieje wiele czynników, które mają udokumentowany mniejszy bądź większy związek z rozwojem raka żołądka. Na niektóre z nich nie mamy żadnego wpływu, z kolei zaś inne możemy częściowo bądź całkowicie kontrolować i wyeliminować, zmniejszając tym samym ryzyko choroby.
Spośród niezależnych czynników ryzyka rozwoju raka żołądka wymienić należy:
- Płeć męską – mężczyźni dwukrotnie częściej chorują na raka żołądka;
- Wiek – znaczna większość zachorowań występuje u osób po 50. roku życia;
- Obciążenie rodzinne – występowanie nowotworów u najbliższych krewnych;
- Czynniki genetyczne, takie jak występowanie dziedzicznego niepolipowatego raka jelita grubego (HNPCC), czy zespołu Li-Fraumeni;
- Niedokrwistość złośliwa (Addisona-Biermera);
- Grupa krwi A;
- Operacje żołądka w przeszłości.
Do czynników ryzyka raka żołądka, na które mamy wpływ, zaliczyć możemy:
- Palenie tytoniu – wzrost ryzyka 1,5 – 2 razy;
- Dietę bogatą w pokarmy solone, smażone, marynowane i wędzone, ubogą w warzywa i owoce – nieprawidłowe odżywianie odgrywa kluczową rolę w procesie powstawania raka żołądka;
- Zakażenie Helicobacter pylori – infekcja trwająca przez długi czas prowadzi do zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka i w konsekwencji do powstania sprzyjających warunków do rozwoju raka lub chłoniaka żołądka;
- Chorobę refluksową przełyku;
- Niektóre stany chorobowe, takie jak przełyk Barretta, polipy żołądka;
- Otyłość;
- Czynniki związane z wykonywaną pracą – m.in. praca w przemyśle górniczym i gumowym.
Warto wiedzieć: Kiedy jest wskazana kolonoskopia?
Rakowi żołądka nie można zapobiec w 100 procentach. Można jednak znacznie zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia eliminując czynniki ryzyka. Zwykle oznacza to znaczną zmianę stylu życia i nawyków żywieniowych, co na początku może nie być łatwe, ale mając na uwadze odległe korzyści, jest warte zachodu.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!