Lato to cudowny czas, z którego wszystcy chcielibyśmy czerpać pełnymi garściami. Warto więc zabezpieczyć się, aby wakacyjnej sielanki nie zepsuły nieprzyjemne (a często także niebezpieczne!) skutki alergii. Poznaj kilka prostych zasad, dzięki którym będziesz cieszyć się latem bez obaw przed chorobą!
fot. Fotolia
Wiosną i latem szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergią pokarmową, alergią na jad owadów lub niektóre leki. Poznaj kilka prostych zasad, które ułatwią ci zagrożeń wynikających z twojej alergii!
1. Uważaj na owady!
- W miarę możliwości unikaj jedzenia i picia na zewnątrz (zwłaszcza owoców, dżemów, lodów), gdzie kontakt z owadami jest ułatwiony.
- Podczas jedzenia zawsze oglądaj kęs, których bierzesz do ust. Gdy jesz posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte. Zamykaj szczelnie kubły na odpadki.
- Unikaj picia z puszki lub ciemnej butelki – do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem. Zawsze sprawdzaj, czy Twój napój jest bezpieczny.
- Nie chodź boso i staraj się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów, sprawdź, czy w środku nie znalazł się niepożądany owad.
- Noś przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach (biel, zieleń, beż) i pozostaw jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry.
- Zaopatrz się w środek odstraszający owady. W pobliżu owadów nie wykonuj gwałtownych ruchów.
- Jeśli osa lub pszczoła użądliła kogoś w pobliżu, oddal się co najmniej na 50 metrów - mogą nadlecieć inne owady. Nie zabijaj owadów bez potrzeby, w pobliżu mogą być inne. W razie ataku pszczół lub os zasłoń głowę.
2. Sprawdzaj, co jesz
- Poinforumuj znajomych, że dany składnik Cię uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a Ty będziesz czuć się bezpiecznie.
- Uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych Ci wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający np. seler lub orzeszki ziemne. WAŻNE: Zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
- Nie eksperymentuj z nowymi produktami np. owocami czy sokami.
- W restauracji zwróć szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich skład, jeśli Cię niepokoi.
- Pamiętaj o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów.
- W restauracji uprzedź obsługę, że jesteś uczulony na jakiś pokarm. W miarę możliwości, kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu Twojej potrawy.
3. Ostrożnie z lekami
- Podczas wyjazdów miej przy sobie sprawdzone środki.
- Zawsze zapoznaj się z ulotką i składem nieznanych leków.
- Jeśli jesteś uczulony, bez względu, czy jest to alergia pokarmowa, uczulenie na jad owadów, czy na leki – podczas letnich wycieczek nigdy nie przebywaj sam.
- Jeśli masz takie zalecenie lekarskie, miej przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego użycia.
Na podstawie materiałów programu "Przygotuj się na wstrząs"
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!