5 mitów na temat alkoholu

Piłaś nie jedź
Procentowym trunkom przypisuje się często lecznicze właściwości. Jak się okazuje, ten dobroczynny wpływ bywa przeceniany.
/ 17.05.2010 12:43
Piłaś nie jedź
Alkohol bywa polecany na różne dolegliwości. Sprawdź, ile jest prawdy w powszechnie panujących opiniach.

1. Chroni przed infekcjami.

Wprawdzie wysokoprocentowy alkohol zabija zarazki, jednak tylko wtedy, gdy stosuje się go na powierzchnię skóry. Spożywany nie wzmacnia odporności, ale wręcz ją osłabia.
 
2. Zapobiega chorobom serca.
Owszem, alkohol przeciwdziała odkładaniu się złego cholesterolu w naczyniach krwionośnych i tym samym zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Z drugiej jednak strony nadużywanie nawet niskoprocentowych napojów powoduje wzrost ciśnienia i ma niekorzystny wpływ na pracę serca.
  
3. Usprawnia trawienie.
Alkohol podrażnia śluzówkę żołądka, zaburza pracę jelit i utrudnia wchłanianie pokarmów. Poza tym uszkadza komórki wątroby i trzustki.

4. Leczy nerki.
Piwo bywa zalecane przy kamicy nerkowej ze względu na swoje właściwości moczopędne. Lepiej z nim jednak nie przesadzać, bo w większych ilościach sprzyja rozwojowi chorób układu moczowego.

5. Pomaga przy bezsenności.
Co prawda po alkoholu szybciej zapadniesz w sen, ale będzie on płytszy, dlatego rano wstaniesz mniej wypoczęta.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Tagi: alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA