Amarantus to zboże z Ameryki Południowej, które robi dietetyczną furorę ze względu na swoje wysokie walory zdrowotne i odżywcze. Obfituje w wiele cennych składników mineralnych: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B oraz A, E i C.
fot. Fotolia
Amarantus - cudowne ziarno
Na korzyść amarantusa przemawia większa niż w innych zbożach ilość łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zboże jest dobrym źródłem błonnika. Zawiera go nawet więcej niż znane wszystkim otręby owsiane.
Amarantus jest dobry dla każdego. Zapewnia dobre zdrowie i samopoczucie. Potrawy z dodatkiem amarantusa są zalecane osobom uprawiającym aktywność fizyczną i umysłową, ponieważ zawierają lekkostrawną skrobię i białko. Ze względu na zawartość wapnia, które wzmacnia kości, można podawać je również dzieciom.
Zboże obfituje w duże ilości żelaza, więc stanowi idealny posiłek dla tych, którzy cierpią na anemię i dla kobiet w ciąży.
W związku z zawartością skwalenu ujędrniającego skórę i błonnika przyspieszającego trawienie i opóźniającego procesy starzenia, amarantus jest wskazany dla osób, którym zależy na zachowaniu młodego wyglądu i utrzymaniu ładnej sylwetki.
Amarantus - inne zalety
Na tym nie kończą się zalety amarantusa. Warto go wprowadzić do swojej diety, ponieważ zawiera duże ilości magnezu. Zatem idealnie nadaje się dla osób żyjących w stresie czy uczących się intensywnie, bo wzmacnia pamięć i system nerwowy.
Zboże powinny spożywać też osoby dbające o serce, ponieważ amarantus zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca ze względu na obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu.
Gdzie można kupić amarantus?
Produkty z amarantusa czyli mąka, pieczywo, muesli czy płatki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach.
Dowiedz się więcej o właściwościach amarantusa z naszego forum medycznego.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!