Czym jest anemia?
Przyczyny anemii
Najczęstszą przyczyną anemii czyli niedokrwistości u dzieci jest niedobór żelaza.
Szacunkowe dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że w populacji krajów europejskich niedobór żelaza odpowiada średnio za ponad 50% przypadków niedokrwistości u dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat.
Niedobory mogą również dotyczyć kwasu foliowego, witaminy B12 oraz zdecydowanie rzadziej witamin C,E,B2,PP,B6, miedzi lub innych pierwiastków śladowych.
Niedokrwistość to obniżenie stężenia hemoglobiny poniżej normy dla wieku.
Typowe objawy niedokrwistości niedoborowych to brak apetytu, apatia, senność, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji, zawroty, bóle głowy, bladość skóry, brak przyrostu masy ciała.
Istnieją dzieci szczególnie narażone na rozwój niedokrwistości z niedoboru żelaza, np.: dzieci matek z niedoborem żelaza, wcześniaki, dzieci z ciąż mnogich, dzieci szybko przybierające na wadze oraz te z chorobami przewodu pokarmowego - mówi Katarzyna Machnik — lekarz pediatra, neonatolog, specjalista onkologii i hematologii dzieci.
Objawy anemii
Moje dziecko chyba ma anemię! Co mam zrobić?
Jak radzić sobie z anemią u dzieci?
fot. Adobe Stock
Pamiętaj, że żelazo hemowe dużo lepiej się wchłania.
Witaminy i probiotyki
- Witaminę C - ułatwia wchłanianie żelaza, a dodatkowo pozytywnie wpływa na budowanie odporności. Podawaj ją w postaci owoców i warzyw, jak również w formie suplementacji.
- Kiszonki - kapusta i ogórki również poprawią odporność i wchłanianie żelaza.
- Probiotyki z rodzaju Lactobacillus - pomagają w obniżeniu stopnia utleniania żelaza. Dodatkowo zwiększają czas wchłaniania żelaza w dwunastnicy.
Należy pamiętać o tym, że anemia czyli niedokrwistość jest stanem wymagającym konsultacji lekarza pediatry. Szczegółowy wywiad najczęściej pozwala ustalić wstępne rozpoznanie, zalecić właściwe badania laboratoryjne oraz odpowiednie leczenie.
Pamiętać należy, że właśnie brak apetytu jest jednym z objawów niedokrwistości z niedoboru żelaza i dopiero jej skuteczne leczenie pozwala poradzić sobie z niechęcia dziecka do jedzenia.
Na etapie rozpoznania niedokrwistości konieczne jest właściwe leczenie (powinno być prowadzone przez co najmniej 6-8 tygodni od normalizacji wyników morfologii), ponieważ jego brak może mieć niekorzystny wpływ na rozwój dziecka.
Oczywiście dieta i właściwe nawyki żywieniowe są niezwykle ważnym elementem postępowania i po zakończeniu leczenia powinny stać się podstawowym sposobem zapewnienia odpowiedniej ilości żelaza wchłanianego w przewodzie pokarmowym.
W produktach żywnościowych istnieją dwa rodzaje żelaza - hemowe (pochodzenia zwierzęcego, lepiej przyswajalne) oraz niehemowe (pochodzenia roślinnego, o mniejszej przyswajalności). Niezbędnym elementem prawidłowej diety bogatej w żelazo są warzywa zielone (np. pietruszka, szczypiorek), czerwone mięso i podroby, produkty pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, buraki. Żelazo wchłania się lepiej, gdy spożywane jest z produktami bogatymi w witaminę C (owoce, warzywa). Stopień absorpcji żelaza zależy również od składu i funkcji mikrobioty jelitowej.
Dziecko niejadek, po wyleczeniu niedokrwistości i wykluczeniu przez lekarza poważnych przyczyn zaburzeń łaknienia, to oczywiście spory problem. Musimy pamiętać o tym, że posiłki powinny być kolorowe, urozmaicone, spożywane, jeśli to możliwe, samodzielnie w spokojnej i miłej atmosferze, bez rozpraszania zabawkami, książeczkami, telefonami lub telewizją. Odpowiednia dawka ruchu to również sposób na zwiększenie zapotrzebowania organizmu na kalorie. Częstym błędem rodziców jest podawanie niejadkowi słodkich i słonych przekąsek, popijanych przez cały dzień mlekiem i sokami, co powoduje u dziecka sytość i brak możliwości spożycia głównego, wartościowego posiłku - dodaje Katarzyna Machnik — lekarz pediatra, neonatolog, specjalista onkologii i hematologii dzieci.
Jaki probiotyk na anemię?
Stopień absorpcji żelaza zależy również od składu i funkcji mikrobioty jelitowej i dlatego probiotyki są pomocne w leczeniu anemii (niedokrwistości). Po pierwsze probiotyki zwiększają wchłanianie żelaza z produktów roślinnych (żelazo niehemowe), a po drugie niwelują działania związane z suplementacją preparatów żelaza, takie jak bóle brzucha i zaparcia. - radzi Katarzyna Machnik — lekarz pediatra, neonatolog, specjalista onkologii i hematologii dzieci.
- Usprawnia wchłanianie żelaza z produktów roślinnych.
- Zapobiega problemom z układem pokarmowym w czasie suplementacji żelaza.
- Może pomóc w przypadku bólu brzucha.
- Wzmacnia barierę jelitową.
- Jest bezpieczny - potwierdzają to certyfikaty oraz naturalne pochodzenie szczepu L. plantarum, zawartego w probiotyku.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!