Porada lekarza:
Jedzenie nadmiaru błonnika lub gwałtowne zwiększenie jego zawartości w diecie może wywołać bóle brzucha i wzdęcia, zwłaszcza u osób o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym. Dolegliwości pojawiają się najczęściej po zjedzeniu otrębów pszennych, surowej kapusty lub warzyw strączkowych. Zawierają one tzw. błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Przyspiesza on ruchy jelit i wędruje przez przewód pokarmowy w niezmienionej formie: nie jest ani trawiony, ani przyswajany przez organizm. Posiłki szczególnie bogate w ten typ błonnika dłużej zalegają w żołądku, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i podrażniają śluzówkę.
Przy Pani dolegliwościach:
- Należy ograniczyć jedzenie pieczywa razowego i chrupkiego, grubych kasz, warzyw strączkowych, twardych surowych warzyw i otrębów pszennych.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!