- Naturalna woda mineralna. Należy pić minimum 8 szklanek wody dziennie. Woda pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu, a co za tym idzie wspomaga rozbijanie tkanki tłuszczowej i cellulitowych „grudek”.
- Ziołowe herbatki, soki ze świeżych, nieprzetworzonych owoców.
- Świeże warzywa i owoce bogate w witaminy, błonnik i sole mineralne, lekkostrawne.
- Oliwa z oliwek.
- Makaron i ryż integralny, nieprzetworzony.
- Chleb razowy, wieloziarnisty.
- Miód.
- Produkty bogate w potas, który sprzyja eliminacji wody z organizmu: warzywa z zielonymi liśćmi, pomidory, ziemniaki, białe mięso.
- Owoce bogate w witaminę C (naturalne przeciwutleniacze): kiwi, cytrusy, śliwki, maliny, jagody.
- Alkohole wysokoprocentowe (dozwolony kieliszek czerwonego wina dziennie).
- Słodkie, gazowane napoje.
- Cukier (czekolada, lody, cukierki).
- Sól.
- Tłuste sery, masło, smalec, oleje.
- Potrawy smażone.
- Pizza.
- Produkty z bardzo długim terminem ważności, pełne konserwantów, konserwy.
- Tłuste wędliny.
- Tłuste sosy i salsy (keczup, majonez itp.)
Nauczyć się gotować na parze. Jak najczęściej jeść świeże, nie gotowane warzywa. Jeść mniejsze porcje, a częściej (4-5 lekkich posiłków w ciągu dnia zamiast dwóch bardzo obfitych i kalorycznych).
Anna Łyczko Borgii
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!