Odpowiada dietetyk Agnieszka Leciejewska
Po usunięciu kamieni żółciowych powinna Pani cały czas stosować dietę lekkostrawną. Należy unikać tłuszczów zwierzęcych, dań smażonych i pieczonych na tłuszczu. Wywołują one napady kolki żółciowej. Jeśli dojdzie do ataku, przez kilka dni należy przestrzegać ścisłej diety. W pierwszym dniu pić tylko słabą niesłodzoną herbatę, przegotowaną wodę, ziołowe napary (z rumianku lub mięty). Jeśli poczuje się Pani lepiej, można jeść rzadkie kleiki na wodzie, rozcieńczone niekwaśne soki owocowe, a następnie drobne kaszki, sucharki oraz purée z ziemniaków i marchewki. Potem do kaszy manny lub purée można dodawać 2–3 łyżki mleka. W miarę poprawy samopoczucia, warto stopniowo wzbogacać menu, pamiętając, by wprowadzać do niego najwyżej dwa nowe produkty dziennie. Dobrze tolerowane są potrawy z dwukrotnie mielonego chudego mięsa drobiowego, gotowane i przetarte warzywa (marchew, buraki, seler, pietruszka), chudy twarożek, odrobina śmietanki, duszone jabłka oraz soki owocowe i warzywne.
By w przyszłości uniknąć przykrych dolegliwości, radzę skontaktować się z lekarzem prowadzącym, który ustali Pani odpowiednią dietę.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!