Ocet jabłkowy na stół! Czas, aby należycie zadbać o figurę oraz oczyszczenie organizmu po zimowej stagnacji. W tym celu warto wykorzystać wszystkie drogocenne właściwości octu jabłkowego, tym bardziej, że jest ich naprawdę mnóstwo - oto dowody!
Ten charakterystyczny (dla większości konsumentów wręcz odpychający) w smaku i zapachu płyn zdobywa coraz większa rzeszę zwolenników. Mimo niekorzystnego wizerunku, stanowi niezwykłą bombę odżywczą dla naszego organizmu. Warto przyrzeć się mu z bliska z kilku ważnych powodów.
Ocet jabłkowy posiada dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu oraz mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów.
Bogate właściwości octu jabłkowego:
- Oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn
- Przyśpiesza przemianę materii
- Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz miażdżycy
- Stymuluje pracę nerek
- Obniża poziom cholesterolu we krwi
- Poprawia stan naczyń krwionośnych
Ocet jabłkowy ma również bardzo szerokie zastosowanie w pielęgnacji urody. To naturalny środek dbający o suchą lub szorstką cerę oraz matowe włosy. Jest doskonałym specyfikiem na przeciwdziałanie drobnym zmarszczkom mimicznym i odzyskanie jędrności skóry.
- Zapobiega miażdżycy
- Wspiera działanie układu immunologicznego
- Spowalnia procesy starzenia się skóry
- Łagodzi symptomy astmy oraz bezsenności
- Łagodzi stany grzybiczne skóry, trądzik oraz żylaki
Kiedy warto zastosować octową kuracje?
Ze względu na bogactwo składników, ocet jabłkowy jest idealnym środkiem wspomagającym:
- W sezonowych osłabieniach
- Problemach z koncentracją
- Problemach z krążeniem (szczególnie, gdy za oknem jeszcze dość chłodno)
- Gdy mamy tendencję do zaparć
- W podatności na przeziębienia i powracających infekcjach
- W trudno gojących się ranach
- W przypadku częstych skurczy łydek oraz drgających powiekach
- W silnym stresie i napięciu nerwowym
Ocet jabłkowy przyjmowany w określonych dawkach wspomoże szybko zredukować masę ciała do upragnionej wagi bez rygorystycznych środków. Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha.
Co bardzo ważne, działanie wspomnianego środka pozwala uniknąć tak powszechnego przy dietach efektu yo-yo. Wynika to z faktu, że jego działanie hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Dodatkowo wykazuje pozytywne działanie na pracę całego układu pokarmowego, po przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, a związki w nim zawarte - pektyny, regulują perystaltykę jelit.
Jak kupować?
Przeszukując sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedniego octu, warto zwrócić uwagę gdzie był wytwarzany oraz z jakich gatunków jabłek. Właściwości octu jabłkowego będą ściśle uzależnione od jakości użytych jabłek do jego produkcji. Nie warto chwytać odruchowo za najtańszy. To przecież inwestycja w zdrowie, dobre samopoczucie oraz urodę, na których oszczędzanie nie zawsze wychodzi na... zdrowie.
Najlepiej wybrać produkt BIO, który zagwarantuje nam (przynajmniej w teorii), iż środek będzie wolny od toksyn i pestycydów. Pamiętajmy, aby ocet był mętny, te idealnie klarowne zwykle są tańsze i pozbawione najważniejszych składników. Mętność jest dowodem na to, że nie został on poddany destylacji, która usuwa wiele pożytecznych składników odżywczych.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!