Co to jest alergia krzyżowa?

Osoby u których występują reakcje alergiczne na pyłki roślin, mogą być również narażone na występowanie tych samych reakcji po spożyciu warzyw lub owoców/ fot. Fotolia
U osoby uczulonej na pyłki żyta może wystąpić reakcja alergiczna w postaci bólu brzucha, biegunki czy wymiotów po spożyciu muesli z ziaren innych zbóż. Najprawdopodobniej odpowiedzialna za to jest alergia krzyżowa. Dlaczego? Przeczytaj i dowiedz się.
/ 30.05.2011 01:56
Osoby u których występują reakcje alergiczne na pyłki roślin, mogą być również narażone na występowanie tych samych reakcji po spożyciu warzyw lub owoców/ fot. Fotolia

Na czym polega alergia krzyżowa?

W alergiach krzyżowych alergicy reagują nie tylko na jeden alergen, ale także na ten sam lub podobny alergen z innego źródła. Osoby u których występują reakcje alergiczne na pyłki roślin, mogą być również narażone na występowanie tych samych reakcji po spożyciu warzyw lub owoców. Wiąże się to z podobieństwem budowy alergenów wziewnych i alergenów pokarmowych lub po prostu z obecnością pyłków roślinnych w produktach spożywczych.

Przeczytaj: Jak rozpoznać alergię?

Jakie są najczęstsze alergie krzyżowe?

Zbadano wiele możliwych reakcji krzyżowych między różnymi alergenami. Do często występujących kombinacji należą między innymi:

-  reakcja alergiczna na pomidory, rośliny strączkowe, orzeszki ziemne u osób uczulonych na pyłki traw;
-  reakcja alergiczna na warzywa (marchew, seler, ziemniaki), owoce (jabłka, gruszki), migdały i orzechy laskowe u alergików na pyłek brzozy;
-  reakcja alergiczna po spożyciu roślin strączkowych, soi u osób uczulonych na orzechy ziemne;
-  reakcja alergiczna na owoce egzotyczne (ananasy, papaje, melony, banany, kiwi, awokado) u uczulonych na lateks;
-  reakcja alergiczna po spożyciu owoców morza u uczulonych na roztocze.

Kombinacje te należą do częstych, jednak nie istnieją reguły sztywno wiążące konkretne alergeny. Pacjent z alergią musi obserwować objawy występujące po spożyciu konkretnych produktów i unikać tych wywołujących objawy uczuleniowe.

Polecamy: Jakie są najczęściej spotykane alergeny pokarmowe?

Jak leczyć alergię krzyżową?

Podstawą jest prawidłowe rozpoznanie czynnika wywołującego objawy alergii krzyżowej. Konieczna jest wnikliwa obserwacja objawów przez samego chorego. Z pomocą mogą przyjść testy skórne. Postępowanie polega na wyeliminowaniu z diety produktów wchodzących w reakcję krzyżową z alergenami, na które uczulona jest dana osoba.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA