Wg stanu najnowszych badań olej palmowy korzystnie wpływa na zdrowie zapobiegając dwu najczęstszym przyczynom śmierci na świecie, jakie niosą za sobą: choroby serca i choroby nowotworowe. Dr Bruce Fife, dietetyk i autor międzynarodowych bestsellerów przekonuje, że olej palmowy:
- poprawia krążenie krwi
- zwiększa wchłanianie witamin
- reguluje poziom cukru we krwi
- korzystnie wpływa na wzrok, walczy z "kurzą ślepotą"
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu
- wzmacnia odporność
- zawiera antyrakowe przeciwutleniacze.
Wyróżniamy kilka rodzajów oleju palmowego. Najbardziej popularne to: czerwony olej palmowy (z pierwszego tłoczenia) – szeroko stosowany w kuchni afrykańskiej, oraz biały olej palmowy.
Zobacz także: Olej lniany w profilaktyce raka piersi i raka prostaty
Książka "Cud oleju palmowego" zawiera opis korzyści zdrowotnych, a także wyczerpujące opisy badań dotyczących wpływu składników zawartych w oleju palmowym na kondycję organizmu. Dwa dosyć obszerne rozdziały: Olej palmowy a choroby serca oraz Zwalczanie raka olejem palmowym to szczegółowy opis kompozycji enzymów i składników odżywczych bezpośrednio oddziałujących na komórki ciała.
Autor książki przekonuje ponadto, że olej palmowy warto stosować jako naturalny krem do skóry. Oprócz tego warto zastąpić nim inne tłuszcze w kuchni. W ostatnim rozdziale książki znajdziemy przepisy z wykorzystaniem oleju palmowego do smażenia.
Więcej na temat książki w jej zakładce.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!