Co kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia? W pierwszej kolejności prezenty, pasterka, czas spędzany z bliskimi i stół uginający się od jedzenia. To dni, które często spędzamy, niewiele się ruszając: jemy, oglądamy telewizję, znów jemy… Zabójstwo dla cukrzyków. Tym bardziej, że wigilijne potrawy są często tłuste i ciężkostrawne. Jak sobie radzić - co konkretnie cukrzyk może jeść w święta, a czego się wystrzegać jak ognia?
Cukrzyca w święta - okiem dietetyka
Jeśli masz cukrzycę, nie martw się – nie będziemy przekonywać cię, że święta nie są dla ciebie, a w wigilię powinnaś usiąść w kącie i udawać, że nie widzisz zastawionego jedzeniem stołu. Masz prawo jeść świąteczne potrawy, ale z umiarem – dużo większym niż osoby zdrowe.
Nie głódź się jednak cały dzień, by wieczorem „rzucić się” na karpia, barszcz, pierogi i ciasta. Jak podpowiadają dietetycy, powinnaś raczej jeść tego dnia standardowo, czyli pięć posiłków, a jednym z nich (niedużym) może być wigilijna kolacja.
Najważniejsze jest to, by jeść pięć niedużych posiłków dziennie. Wiele osób popełnia błąd i przez cały dzień nic nie je, by przy kolacji wigilijnej niemalże rzucić się na wszystko, co zostało. Jeśli założymy, że wigilijnych potraw jedynie skosztujemy, w niewielkich ilościach, to nic złego się nie stanie. Tylko niech będzie to naprawdę jeden pieróg, jedna nieduża łyżka sałatki i ewentualnie kawałek ciasta na deser. Ale może warto zastanowić się i zostawić go na drugi dzień do porannej kawy?
– mówi Anetta Skomiał, dietetyk z Centrum Medycznego Medyceusz w Łodzi.
A co jeść i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić w święta, tłumaczymy w galerii.
Jakie są objawy cukrzycy i na czym polega jej profilaktyka - wywiad z lekarzem
1. Zaplanuj wcześniej, co zjesz.
Pomyśl zawczasu o zdrowszych zamiennikach tradycyjnych potraw. Co możesz zrobić? Na przykład zamiast smażonego karpia wybierz chudszą rybę, np. pstrąga lub dorsza i upiecz go w piekarniku lub przygotuj na parze. Sałatkę jarzynową – uwielbianą przez wielu Polaków i często goszczącą na naszych świątecznych stołach – także możesz trochę „odchudzić”: w wersji lżejszej warto zamienić tłusty majonez na lekki sos na bazie jogurtu.
2. Uważaj na pierogi.
Kolejny „must have” na wigilijnym stole to pierogi. Ugotuj je zamiast smażyć. Najlepiej zrezygnuj też z tłustej okrasy.
3. Nie przesadź z cukrem.
Jeśli pieczesz na święta ciasta, zamiast cukru dodaj do nich ksylitol czy erytrol.
4. Wybierz owoce zamiast ciast.
Zamiast objadania się ciastem, sięgaj po owoce. Są słodkie, ale dużo zdrowsze.
5. Zwróć uwagę nie tylko na to, co jesz, ale też JAK jesz.
Jedz powoli, małymi kęsami. Nie spiesz się. Nakładaj niewielkie porcje.
6. Uważaj na alkohol.
W wielu domach w święta pija się też alkohol, np. wino. Diabetycy powinni na niego uważać. Jeśli chcesz się napić, porozmawiaj zawczasu o tym ze swoim lekarzem.
7. Rusz się!
Nie unikaj ruchu w święta. Nie chodzi o to, by po wigilijnej kolacji biec na siłownię – wystarczy, że wybierzesz się z rodziną na spacer!
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!