Reklama

Łuszczyca jest coraz powszechniejszą chorobą, która wymaga specjalistycznego leczenia. W walce z nią pomocne pomocna może okazać się odpowiednie odżywianie. Dieta osoby chorej na łuszczycę powinna zawierać m.in. warzywa, drób i ryby. Jednak są produkty, z których chory musi zrezygnować. Poznaj te najważniejsze!

Reklama

Lista produktów, których powinien unikać chory na łuszczycę

Jednym z najważniejszych produktów spożywczych, które należy wykluczyć z diety jest czerwone mięso. Aby organizm był w stanie je strawić, musi wyprodukować sporą ilość kwasu siarkowego. Ten z kolei może negatywnie wpływać na kondycję skóry. Specjaliści zalecają, by po posiłku z czerwonym mięsem, pamiętać o piciu wody, która wspomaga wypłukiwanie toksyn.

Wołowina i wieprzowina to nie jedyne produkty, których nie powinien jeść chory na łuszczycę. Więcej poznasz z naszego materiału wideo!

Reklama

Więcej o łuszczycy:
Domowe sposoby na łuszczycę
Komu grozi łuszczyca?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama