Czy produkty bez cukru są zdrowe?

Czy produkty bez cukru są zdrowe?
Zdrowe żywienie jest modne, tak samo jak słodycze i inne produkty spożywcze z napisem: „bez dodatku cukru”. Czy możemy bezkarnie zajadać się nimi bez konsekwencji zdrowotnych?
/ 30.11.2010 14:15
Czy produkty bez cukru są zdrowe?

Okazuje się, że produkty „bez cukru” kryją w sobie wiele tajemnic. Jedną z nich jest bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Tłuszcz jest szczególnym wrogiem dla cukrzyków i niedoborem insuliny. Mają one problem z odpowiednim spaleniem tłuszczy, dlatego nadmiar jest odkładany w tkance tłuszczowej. Zamiast cukru stosowany jest słodzik oraz fruktoza, które mają zapewnić odpowiedni poziom słodkości. Słodziki spożywane w nadmiarze są szkodliwe dla naszej wątroby. Jakie wady ma spożywanie produktów z obniżoną zawartością cukru i kiedy lepiej sięgnąć po „normalny” produkt?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA