Żołądek ma przeciętnie 2 litry objętości i wytwarza mniej więcej 2 litry kwasu solnego w ciągu doby.
Kwas solny jest jedną z najbardziej żrących substancji występujących w przyrodzie. W ludzkim organizmie pełni dwie role. Po pierwsze "rozpuszcza" pokarm, żeby był bardziej podatny na enzymy trawienne, po drugie, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę, sterylizuje nasze pożywienie. Drobne ustroje chorobotwórcze nie są w stanie przetrwać zetknięcia z pH od 1 do 2.
Bodźcem powodującym wydzielanie kwasu solnego jest przyjmowanie pokarmu. W przerwach pomiędzy posiłkami ilość soku żołądkowego spada.
Żołądek przed samotrawieniem jest chroniony warstwą śluzu.
Autor: ~ip
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!