Czasem bywa tak, że organizm nie toleruje glutenu zawartego w zbożach i produktach zbożowych. Trzeba go zatem wyeliminować z diety i zastąpić czymś innym. I tu pojawia się pytanie czym? Skoro produkty zbożowe to w głównej mierze podstawa diety dla większości osób.
fot. Depositphotos
Nietolerancja glutenu w chorobie zwanej celiakią zmusza do wyeliminowania z codziennego jadłospisu pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, a więc wszelkich pokarmów opartych na tego typu produktach zbożowych, czyli: chleba i innego pieczywa, kaszy, makaronów, mąki, ciast, ciastek, itp. Z diety trzeba wyeliminować także wszystkie produkty, które zawierają powyższe zboża w postaci dodatku np. jogurty ze zbożami, mięso w panierce z bułki tartej, sosy do potraw zagęszczone mąką pszenną, piwo, zupki w proszku, sztuczne śmietanki, konserwy, prażone orzechy, produkty zawierające modyfikowaną skrobię, różnego rodzaju zagęstniki i wypełniacze. Wybór odpowiedniego pożywienia nie jest zatem sprawą łatwą i wymaga dokładnego czytania etykiet. Żywienie na mieście staje się wręcz niemożliwe, a większość potraw bezpieczniej przygotować w domu. Skoro wiemy czego nie jeść, pojawia się pytanie czym zastąpić produkty zbożowe, które są niedozwolone.
Przeczytaj: Celiakia
Produkty zawierające gluten trzeba zastąpić tymi, które glutenu nie zawierają czyli ziemniakami, roślinami strączkowymi, ryżem (białym i brązowym), kukurydzą, orzechami, a wszelkiego rodzaju wypieki i potrawy należy przygotowywać na bazie mąki bezglutenowej. Wbrew pozorom, gdy zdobędzie się odpowiednią dietę i zmieni swój styl życia i nawyki żywieniowe, życie na diecie bezglutenowej wcale nie jest niemożliwe. Wypieki i potrawy na mące bezglutenowej nie będą może tak wyrośnięte i efektowne, ale za to równie smaczne i przede wszystkim zdrowe.
Różne rodzaje mąki bezglutenowej:
- mąka ryżowa - nadaje się idealnie do pieczenia chleba i innych wypieków
- mąka ziemniaczana – nadaje się do pieczenia i zagęszczania sosów
- mąka kukurydziana – nadaje się do wypieków i zagęszczania sosów
- mąka sojowa – można ją łączyć z innymi rodzajami mąki do wypieków i zagęszczania potraw, ma charakterystyczny wyrazisty smak
- mąka z ciecierzycy – nadaje się do wypieków np. w Iniach stosowana jest do tradycyjnego chleba indyjskiego. Ma silny i przyjemny zapach.
- mąka ararutowa – czyli mąka wytworzona z maranta, dobra do zagęszczania sosów, niestety trudno dostępna w Polsce
- mąka z kasztanów – mąka o charakterystycznym smaku, która idealnie sprawdzi się do wypieków
- sago – mąka skrobiowa, bardzo delikatna w smaku, również trudno dostępna. Sprawdzi się do zagęszczania potraw, wypieków i puddingów.
- tapioka – mąka skrobiowa o podobnym zastosowaniu jak sago
- mąka gryczana – mąka o bardzo specyficznym smaku, polecana do wypieków, ale w połączeniu z innym rodzajem mąki, sama idealnie sprawdzi się przy pieczeniu naleśników
- mąka z bananów – idealna do wypieków
Gdzie kupić tego typu produkty? Najlepiej w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach z żywnością z różnych stron świata.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!