Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Fot. Dreamstime
Rak żołądka to jeden z najczęściej występujących w naszym kraju nowotworów złośliwych. Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce państw pod względem liczby diagnozowanych przypadków tej choroby.
Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
Czynniki, które wywołują raka żołądka, nie są do końca znane. Nowotwór może mieć podłoże
genetyczne, jednak uznaje się że często do zachorowania przyczyniamy się my sami prowadząc
niezdrowy i stresujący tryb życia. Specjaliści podkreślają, że ryzyko wystąpienia tej choroby zwiększa się przede wszystkim u palaczy i osób często pijących alkohol. Na rozwój raka żołądka wpływ może mieć także dieta, w szczególności jeśli na naszych talerzach często goszczą tłuste i ciężkostrawne dania. – Dowiedziono, że chorobie sprzyja także spożywanie dużych ilości produktów wędzonych, konserwowanych i mocno solonych. Niebezpieczna dla naszego zdrowia jest także żywność zawierająca duże ilości saletry, bo obecne są w niej rakotwórcze azotyny – mówi dr hab. n. med. Dawid Murawa, specjalista w dziedzinie chirurgii onkologicznej z poznańskiego Szpitala Med Polonia. Dlatego jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinniśmy przede wszystkim zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę.
Do menu jak najczęściej włączajmy świeże warzywa i owoce. Zamiast smażenia wybierajmy duszenie, pieczenie w piekarniku lub gotowanie na parze. Rakowi żołądka (a także nowotworom innych części przewodu pokarmowego) pomaga zapobiegać również dieta bogata w błonnik. Dlatego w naszym menu nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych.
Wyjątkową czujność powinny też zachowywać osoby, które przeszły infekcję wywołaną bakterią
Helicobacter pylori, kojarzoną przede wszystkim z chorobą wrzodową. – Zakażenie może wywołać przewlekły stan zapalny błony śluzowej żołądka i doprowadzić do zainicjowania przebudowy komórek nabłonka, a w konsekwencji do powstania ognisk nowotworowych – wyjaśnia dr hab. n. med. Dawid Murawa z Med Polonii.
Nie zwlekaj z badaniami
Rak żołądka początkowo nie daje charakterystycznych objawów. Wiele symptomów przypomina
te, które odczuwamy przy innych dolegliwościach gastrycznych. Jeśli jednak brak apetytu, nudności, wymioty czy bóle brzucha będą się utrzymywać dłużej niż dwa tygodnie lub zaobserwujemy u siebie nagły i nieuzasadniony spadek masy ciała, niezwłocznie udajmy się do lekarza.
Podstawowym badaniem wykonywanym w przypadku problemów z układem pokarmowym
jest gastroskopia. Pozwala ona na wykrycie wielu dolegliwości, w tym nawet bardzo wczesnego
stadium nowotworu. Podczas gastroskopii przez jamę ustną pacjenta wprowadza się wąską rurkę zakończoną kamerą. Umożliwia to dokładne obejrzenie żołądka od wewnątrz, a także pobranie wycinków wyściełającej go błony śluzowej, które następnie są badane pod kątem obecności komórek nowotworowych. By zmniejszyć dyskomfort pacjenta, lekarz przeprowadza gastroskopię w znieczuleniu. W określonych przypadkach może zlecić także na przykład tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!