Na pytanie odpowiada dietetyk Agnieszka Leciejewska
Wyniki badań wskazują, że cierpi Pani na kamicę fosforanowo-wapniową. W tej chorobie dieta jest bardzo ważna:
- Należy ograniczyć spożywanie soli kuchennej i przetworów z dodatkiem soli, np. kwaszonej kapusty, kiszonych ogórków, korniszonów, pikli, marynowanych warzyw. Niewskazane są też dania typu instant i przyprawy z glutaminianem sodu, takie jak: kostki bulinowe, maggi, „jarzynki” zawierające ten składnik. Zaburzają one pracę nerek i sprzyjają powstawaniu kamieni. Należy też wykluczyć z diety pokarmy bogate w substancje sprzyjające powstawaniu złogów w drogach moczowych: szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, nasiona roślin strączkowych, grzyby, ogórki, kapusta, mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao, konserwy.
- Proszę też dużo pić! Przynajmniej 6–8 szklanek dziennie: wody mineralnej, tj. „Jana”, „Marysieńki”, naparu z brzozy, melisy, słabej herbaty. Warto nawodnić się przed snem, ponieważ płyny rozcieńczają zbyt gęsty mocz w godzinach nocnych.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!