Dieta na kamienie moczowe
Dietetyk podpowiada jak odżywiać się przy kamieniach moczowych

Mam 54 lata i jestem osobą szczupłą. Od jakiegoś czasu wydalam kamienie moczowe. Wynik badania składu tych kamieni jest następujący: szczawiany wapnia:17%, apatyt: 83%. Co powinnam wyeliminować z diety, a co jest wskazane?
Na pytanie odpowiada dietetyk Agnieszka Leciejewska
Wyniki badań wskazują, że cierpi Pani na kamicę fosforanowo-wapniową. W tej chorobie dieta jest bardzo ważna:
- Należy ograniczyć spożywanie soli kuchennej i przetworów z dodatkiem soli, np. kwaszonej kapusty, kiszonych ogórków, korniszonów, pikli, marynowanych warzyw. Niewskazane są też dania typu instant i przyprawy z glutaminianem sodu, takie jak: kostki bulinowe, maggi, „jarzynki” zawierające ten składnik. Zaburzają one pracę nerek i sprzyjają powstawaniu kamieni. Należy też wykluczyć z diety pokarmy bogate w substancje sprzyjające powstawaniu złogów w drogach moczowych: szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, nasiona roślin strączkowych, grzyby, ogórki, kapusta, mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao, konserwy.
- W diecie powinny się znaleźć: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne, makarony. Zalecane są: mięso, ryby, wędliny, które mają działanie zakwaszające mocz (apatyty wytwarzają się przy alkalicznym, czyli zasadowym odczynie moczu). Dozwolone są też soki i owoce cytrusowe oraz masło i miód. Od czasu do czasu można zjeść jajka, owoce, ziemniaki, warzywa oraz pić mleko.
- Proszę też dużo pić! Przynajmniej 6–8 szklanek dziennie: wody mineralnej, tj. „Jana”, „Marysieńki”, naparu z brzozy, melisy, słabej herbaty. Warto nawodnić się przed snem, ponieważ płyny rozcieńczają zbyt gęsty mocz w godzinach nocnych.