Odpowiednie odżywianie może wspomóc proces zdrowienia w przypadku urazu, np. kontuzji stawu. To, co jemy, nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu – może go bowiem wzmacniać lub osłabiać.
Żelki pomogą wzmocnić stawy? To mit!
Często mówi się, że w utrzymaniu naszych stawów w dobrej kondycji pomagają produkty zawierające żelatynę, takie jak żelki czy galaretki. To nie do końca prawda – ich działanie nie zostało jednoznacznie udowodnione. Trzeba jednak podkreślić drugą stronę medalu: tego typu smakołyki są pełne niezdrowych dodatków, które z pewnością nie poprawią naszego zdrowia.
W konsekwencji jedynym pewnym efektem objadania się słodkimi, kolorowymi żelkami, jest dostarczenie do swojego organizmu zbyt dużej dawki cukru, konserwantów i barwników, które niestety nie ułatwiają odbudowy tkanek – mówi Marta Konował, dietetyk z Humana Medica Omeda w Białymstoku.
Dieta na chore stawy - co jeść, a czego unikać?
Jak zatem wzmacniać stawy jedzeniem?
Zamiast sięgać po żelki i galaretki postawmy na:
- warzywa i owoce (zawarta w nich witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, czyli białka budującego struktury stawowe, a także związków zmniejszających stan zapalny i przyspieszających proces gojenia),
- produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie takie jak łosoś, makrela, śledź, orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany czy rzepakowy),
- świeże i suszone zioła oraz naturalne przyprawy – jak chociażby kurkumę, imbir, bazylię, goździki czy oregano (w ich składzie znajdują się działające antyoksydacyjnie substancje chroniące nasze komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki),
- białko (w postaci jaj, chudych mięs, ryb i nabiału).
Jak uniknąć problemów ze stawami?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!