Mózg dorosłego człowieka waży około 1400 g. Największą jego częścią jest przodomózgowie, co odróżnia nas od innych zwierząt nie tylko dlatego, że od niego zależy inteligencja i kreatywność, ale przede wszystkim jest źródłem emocji, takich jak radość, złość czy miłość oraz innych cech charakterystycznych dla jednostki ludzkiej.
Glukoza stanowi główne źródło energii dla mózgu. Aby ten narząd funkcjonował optymalnie wskazane jest spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG <50), ponieważ cukry uwalniają się z nich powoli, dlatego poziom glukozy we krwi jest na stałym poziomie. Nagłe zmiany poziomu glukozy przyczyniają się do powstania zaburzeń koncentracji i zmęczenia.
Witaminy i mikroelementy:
Witaminy z grupy B pomagają przekształcić węglowodany w energię, metabolizować ważne dla mózgu tłuszcze, a także budować i utrzymywać w zdrowiu komórki nerwowe. Ważne mikroelementy to selen, który wspomaga działanie przeciwutleniajacej witaminy E. Magnez z kolei umożliwia sprawne działanie mózgu, żelazo odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu do mózgu.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Mózg zawiera dużo tłuszczu strukturalnego, aby komórki mózgowe działały na dobrym poziomie tłuszcz ten powinien być budowany z kwasów tłuszczowych omega-3. Osoby, które spożywają optymalne dawki tych kwasów są mniej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
Przeciwutleniacze
Komórki mózgu są wrażliwe na ataki wolnych rodników - cząsteczki, które są produktem ubocznym naturalnych procesów, mogących uszkodzić komórki organizmu. Zadaniem przeciwutleniaczy jest usunięcie nadmiaru wolnych rodników i hamowanie ich rozwoju. Dieta bogata w przeciwutleniacze w znacznym stopniu redukuje ryzyko utraty zdolności kognitywnych, tj. utrata pamięci, umiejętności oceniania produktów rozumowania. Źródłem przeciwutleniaczy są: szpinak, brokuły, papryka, maliny, truskawki, świeże zioła.
Tyrozyna i cholina
Tyrozyna to aminokwas pomagający komórkom mózgowym tworzyć połączenia między sobą. Cholina pomaga budować błony komórkowe produktów przenosić impulsy nerwowe.
10 produktów najlepszych dla mózgu:
- Awokado - źródło witaminy E, B6 i tyrozyny,
- Borówki - bogate źródło antocyjanów; najsilniejszych przeciwutleniaczy,
- Zielone warzywa liściaste - źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, kwasu foliowego, karotenu, choliny i wapnia,
- Jajka - najlepsze źródło choiny, dobre źródło witaminy B i choiny,
- Chuda wołowina - źródło tyrozyny, witamin z grupy B i żelaza,
- Soczewica - niskie IG (Indeks Glikemiczny), dobre źródło białka, żelaza, selenu, kwasu foliowego i tyrozyny,
- Pestki dyni - źródło kwasów tłuszczowych omega-3, cynku, żelaza, magnezu i wit. E,
- Łosoś - źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, selenu i białka,
- Orzechy włoskie - źródło kwasów omega, witaminy E i magnezu,
- Pełnoziarnisty chleb - węglowodan o niskim IG, dobre źródło choiny, tyrozyny, witamin z grupy B i cynku.
J. Ramoss
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!