Jadłospis w Hashimoto i niedoczynności tarczycy nie wymaga eliminacji wielu produktów, jednak przepisy powinno się tworzyć w oparciu o składniki przeciwzapalne i ważne dla zdrowia tarczycy mikroelementy. Dieta w Hashimoto jest podobna do diety w niedoczynności tarczycy, jednak jest jeszcze mocnej nastawiona na produkty przeciwzapalne.
Spis treści:
- Jadłospis w Hashimoto - założenia
- Jadłospis w niedoczynności tarczycy i Hashimoto - tabela
- Jadłospis i przepisy diety w niedoczynności tarczycy z Hashimoto
Założenia jadłospisu w Hashimoto i niedoczynnosci tarczycy
Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, którego jednym z objawów jest problem z masą ciała spowodowany obniżoną przemianą materii i spadkiem metabolizmu. Dieta dla chorych na Hashimoto pełni podwójną rolę – zaspokaja potrzeby organizmu i wycisza procesy zapalne, ale także pomaga w walce o odpowiednią sylwetkę.
Dieta w Hashimoto i dieta w klasycznej niedoczynności tarczycy będą bardzo podobne. Opierają się na zasadach diety przeciwzapalnej. Skorzystaj z przygotowanego jadłospisu na niedoczynność tarczycy i Hashimoto.
Jeśli chcesz schudnąć na tej diecie, musisz indywidualnie dopasować jej kaloryczność do obliczonego zapotrzebowania energetycznego. Zastosuj niewielki deficyt kaloryczny i pilnuj, by twoja dieta zapewniała właściwą dawkę węglowodanów. Tarczyca nie przepada za dietą niskowęglowodanową. Możesz oczywiście skorzystać z poniższego jadłospisu dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto, ale monitoruj kaloryczność np. w aplikacji do liczenia kalorii.
Jadłospis w niedoczynności tarczycy i Hashimoto - tabela
Dzień diety | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Dzień 1. |
Gryczanka z gurszką, pomarańczą i orzechami | Koktajl z owocami leśnymi | Zapiekanka gryczana z kurczakiem | Jabłka, orzechy brazylijskie | Komosa ryżowa z fasolką szparagową i tahini |
Dzień 2. | Jaglanka z jagodami i bananem | Hummus z marchwią | Zapiekanka gryczana z kurczakiem | Nektarynka z masłem orzechowym | Komosa ryżowa z fasolką szparagową i tahini |
Dzień 3. | Jajecznica z pomidorami i oliwkami na ostro | Płatki gryczane z truskawkami i orzechami | Makaron ryzowy po chińsku | Wafle ryzowe z bananem i orzechami | Placki z cukinii i marchewki z łososiem |
Dzień 4. | Jogurt naturalny z owocami i orzechami | Sałatka wiosenna | Risotto z kurczakiem i dynią | Kanapka z pieczonym indykiem | Placki z cukinii i marchewki z łososiem |
Dzień 5. | Owisianka czekoladowa z kokosem | Koktajl z awokado | Risotto z kurczakiem i dynią | Jogurt pitny | Sałatka gryczana z ciecierzycą i marchewką |
Jadłospis i przepisy diety w niedoczynności tarczycy z Hashimoto
Dziennny jadłospis na Hashimoto i niedoczynnośc tarczycy dostarcza ok. 2000 kcal.
Dzień 1. diety w niedoczynności tarczycy i Hashimoto
07:00 – śniadanie: Gryczanka z gruszką, pomarańczą i orzechami włoskimi
Składniki:
- 48 g – kasza gryczana sucha (4 łyżki),
- 188 ml – mleko migdałowe (0,75 szklanki),
- 56 g – pomarańcza (ok. 0,5 szt.),
- 128 g – gruszka (0,5 szt.),
- 6 g – orzechy włoskie (2 szt.),
- 4 g – sezam biały, nasiona (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w mleku przez około 15 minut. Następnie przełóż ją do miseczki.
- Owoce pokrój i dodaj do kaszy.
- Dodaj posiekane orzechy oraz nasiona i wymieszaj wszystkie składniki.
10:00 – drugie śniadanie: Koktajl z owocami leśnymi, bananem i płatkami migdałów
fot. Koktajl z owocami leśnymi/ Adobe Stock, baibaz
Składniki:
- 188 ml – mleko migdałowe (0,75 szklanki),
- 154 g – mieszanka owoców leśnych mrożona (1 szklanka),
- 110 g – banan (1 szt.),
- 5 g – migdały, płatki (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
13:00 – obiad: Zapiekanka gryczana z kurczakiem, pieczarkami, marchewką i jarmużem
fot. Tarta gryczana z kurczakiem i pieczarkami/ Adobe Stock, timolina
Składniki:
- 60 g Kasza gryczana sucha (5 łyżek),
- 130 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry,
- 63 g Jaja kurze surowe (1 szt.),
- 40 g Białko jaja kurzego (1 szt.),
- 73 g Marchew (1 szt.),
- 132 g Pieczarki (6 szt.),
- 7 g Czosnek (1 ząbek),
- 25 g Jarmuż (1 szklanka),
- 261 g Przecier pomidorowy (passata) (1 szklanka),
- 25 g Pomidor suszony (5 plastrów),
- 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka),
- 1 g Sól biała (1 szczypta),
- 2 g Pieprz czarny (2 szczypty),
- 1 g Oregano suszone (2 szczypty).
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Marchew oraz pieczarki umyj, obierz i pokrój.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż mięso. Następnie dodaj marchewkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, przyprawy i smaż wszystko przez kilka minut.
- Kiedy składniki będą miękkie dodaj przecier pomidorowy oraz jarmuż i duś wszystko przez około 5 minut.
- Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu.
- Zawartość patelni, kaszę, warzywa, roztrzepane jajko oraz białko jaja wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut.
16:00 – podwieczorek: jabłko, orzechy brazylijskie
Składniki:
- 226 g – jabłko (1 szt.),
- 21 g – orzechy brazylijskie (7 szt.).
19:00 – kolacja: komosa ryżowa z fasolką szparagową i tahini
Składniki:
- 60 g Quinoa - komosa ryżowa biała sucha (4 łyżki)
- 121 g Fasolka szparagowa zielona, mrożona (1 szklanka)
- 14 g Szpinak świeży (baby) (0.5 szklanki)
- 44 g Por około (0,5 szt.)
- 7 g Czosnek (1 ząbek)
- 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
- 14 g Tahini (1 łyżka)
- 4 ml Sok z cytryny (2 łyżeczki)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo i odcedź.
- Pora umyj, obierz i pokrój.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora.
- Następnie dodaj komosę, fasolkę, szpinak, sól oraz pieprz i smaż przez 5 minut.
- Przygotuj sos mieszając tahini z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Komosę i warzywa przełóż na talerz i polej sosem.
Dzień 2. diety w niedoczynności tarczycy i Hashimoto
07:00 – śniadanie: Jaglanka z jagodami i bananem
fot. Jaglanka z owocami/ Adobe Stock, Profotokris
Składniki:
- 60 g Kasza jaglana sucha (5 łyżek)
- 250 ml Mleko migdałowe (1 szklanka)
- 110 g Banan (1 szt.)
- 120 g Jagody (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w mleku przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
- Owoce pokrój, dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.
10:00 – drugie śniadanie: Hummus z marchwią
fot. Hummus z marchewkami/ Adobe Stock, nito
Składniki:
- 80 g Hummus tradycyjny z ciecierzycy (5 łyżek)
- 73 g Marchew (1 szt.)
Sposób przygotowania:
- Warzywo umyj, obierz i pokrój w słupki.
- Hummus nabieraj za pomocą słupków warzywnych.
13:00 – obiad: Zapiekanka gryczana z kurczakiem, pieczarkami, marchewką i jarmużem
16:00 – Podwieczorek: Nektarynka z masłem orzechowym i żurawiną
Składniki:
- 242 g Nektarynka (1 szt.)
- 11 g Masło orzechowe (1 łyżeczka)
- 21 g Żurawina suszona (3 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i przekrój na pół.
- Posmaruj masłem orzechowym i posyp suszonymi owocami.
19:00 – kolacja: komosa ryżowa z fasolką szparagową i tahini
Dzień 3. diety w niedoczynności tarczycy i Hashimoto
- Kalorie: 2007 kcal
- Białko: 97 g
- Węglowodany: 256 g
- Tłuszcze: 74 g
- Błonnik: 40 g
07:00 – śniadanie: Jajecznica z pomidorkami i oliwkami na ostro
Składniki:
- 189 g Jaja kurze surowe (3 szt.)
- 21 g Oliwki czarne marynowane (7 szt.)
- 80 g Pomidor koktajlowy (5 szt.)
- 44 g Cebula (0,5 szt.)
- 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
- 1 g Chili mielone (1 szczypta)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
- Pomidory, cebulę i oliwki pokrój, a następnie dodaj do jajek.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej jajka z dodatkami i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
10:00 – drugie śniadanie: Płatki gryczane z truskawkami i orzechami brazylijskimi
fot. Gryczanka z truskawkami/ Adobe Stock, Sergey
Składniki:
- 45 g Płatki gryczane (3 łyżki)
- 130 g Truskawki mrożone (1 szklanka)
- 6 g Orzechy brazylijskie (2 sztuki)
- 6 g Miód pszczeli (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Płatki i owoce zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
- Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z miodem, owocami i posiekanymi orzechami.
13:00 – obiad: Makaron ryżowy po chińsku
fot. Makaron ryżowy po chińsku/ Adobe Stock, New Africa
Składniki:
- 50 g Makaron ryżowy suchy
- 200 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry
- 80 g Brokuł (1 szklanka)
- 164 g Cukinia (0,5 szt.)
- 111 g Papryka czerwona (0,5 szt.)
- 44 g Cebula (0,5 szt.)
- 20 ml Sos sojowy bezglutenowy (tamari) (2 łyżki)
- 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
- 1 g Kolendra świeża (2 łyżki)
- 1 g Imbir mielony (2 szczypty)
- 18 g Orzechy brazylijskie (6 szt.)
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.
- Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo.
- Mięso umyj, osusz i pokrój.
- Cukinię oraz paprykę umyj i pokrój.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj mięso oraz warzywa.
- Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj i smaż około 2 minuty. Następnie wlej sos sojowy i dodaj przyprawy.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekanym orzechami.
16:00 – Podwieczorek: Wafle ryżowe z bananem i orzechami laskowymi
Składniki:
- 24 g Wafle ryżowe (3 szt.)
- 55 g Banan (0,5 szt.)
- 12 g Orzechy laskowe łuskane (6 szt.)
- 1 g Cynamon mielony (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
- Owoc obierz i pokrój w plasterki.
- Na waflu ułóż pokrojony owoc i posyp posiekanymi orzechami i cynamonem.
19:00 – Kolacja: Placki z cukinii i marchewki z łososiem wędzonym
fot. Placki z cukinii z łososiem/ Adobe Stock, Ruslan Mitin
Składniki:
- 63 g Jaja kurze surowe (1 szt.)
- 78 g Cukinia (6 plastrów)
- 37 g Marchew (0,5 szt.)
- 36 g Mąka ryżowa (3 łyżki)
- 11 ml Olej rzepakowy rafinowany (1,5 łyżki)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
- 1 g Koper świeży (1 łyżeczka)
- 50 g Łosoś wędzony na zimno, płat
- 2 ml Sok z cytryny (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa przełóż do miski, wbij jajko, dodaj mąkę, posiekany koperek oraz przyprawy.
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
- Placki podawaj z rybą.
Dzień 4. jadłospisu na Hashimoto i niedoczynność tarczycy
7:00 - sniadanie: jogurt naturalny z owocami i orzechami
- 200 g jogurtu naturalnego,
- pół banana,
- brzoskwinia,
- garść orzechów laskowych,
- 2 łyżki płatków owsianych.
10:00 - II śniadanie: sałatka wiosenna
- 2 garście rukoli,
- garść sałaty,
- kilka rzodkiewek,
- szczypiorek,
- plaster twarogu,
- jogurt naturalny.
13:00 – Obiad: Risotto z kurczakiem, dynią, jarmużem i pomidorami suszonymi
Składniki:
- 76 g Ryż arborio suchy (4 łyżki)
- 140 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry
- 140 g Dynia mrożona (1 szklanka)
- 44 g Cebula (0,5 szt.)
- 7 g Czosnek (1 ząbek)
- 25 g Pomidor suszony (5 plastrów)
- 25 g Jarmuż (1 szklanka)
- 375 ml Bulion warzywny (1,5 szklanki)
- 14 ml Olej rzepakowy rafinowany (2 łyżki)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 2 g Pieprz czarny (2 szczypty)
- 2 g Papryka słodka wędzona (2 szczypty)
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ryż i podsmaż przez chwilę, do momentu, aż zrobi się szklisty.
- Do ryżu dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by ryż jednocześnie chłonął bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
- W momencie, gdy wlejesz połowę płynu, dodaj dynię, pomidory suszone oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Przed końcem duszenia do ryżu dodaj kurczaka oraz jarmuż.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
16:00 - podwieczorek: kanapka z pieczonym indykiem
- kromka chleba żytniego razowego,
- plaster pieczonego indyka w ziołach,
- pół awokado,
- pół papryki,
- sałata.
19:00 – Kolacja: Placki z cukinii i marchewki z łososiem wędzonym
Dzień 5. diety na niedoczynność tarczycy i Hashimoto
7:00 - Śniadanie: Owsianka czekoladowa z kokosem
- 50 g płatków owsianych,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- łyżka kakao,
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- pół banana
10:00 - II śniadanie: Koktajl z awokado
- wybrany koktajl z propozycji przepisów na zdrowe koktajle z awokado
13:00 – Obiad: Risotto z kurczakiem, dynią, jarmużem i pomidorami suszonymi
16:00 - Podwieczorek: Jogut pitny
- dowolny jogurt pitny o dobrym składzie
19:00 – Kolacja: Sałatka z kaszą gryczaną, ciecierzycą i marchewką
fot. Sałatka z kaszą gryczaną/ Adobe Stock, Sea Wave
Składniki:
- 48 g Kasza gryczana sucha (4 łyżki)
- 120 g Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy (5 łyżek)
- 73 g Marchew (1 szt.)
- 21 g Szpinak świeży (baby) (0,75 szklanki)
- 37 g Cebula czerwona około (0,5 szt.)
- 4 g Szczypiorek (1 łyżka)
- 7 ml Oliwa z oliwek nierafinowana (1 łyżka)
- 8 ml Ocet balsamiczny (1 łyżka)
- 1 g Kolendra świeża (1 łyżka)
- 2 g Chili mielone (2 szczypty)
- 2 g Kmin rzymski mielony (kumin) (2 szczypty)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
- Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę z octem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
- Składniki przełóż na talerz i polej dressingiem. Całość wymieszaj i posyp posiekaną kolendrą.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 04.03.2019 przez Martę Słupską.
Trzymasz się zdrowej diety i zabrakło Ci czasu na zakupy? Wykorzystaj kody rabatowe Lidl, żeby zakupy do domu zamówić dużo taniej!
Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Fleksitarianizm, czyli elastyczna dieta wegetariańska. Zasady, zalety i wpływ na zdrowie
Dietetyczne śniadania - proste przepisy i pomysły na szybkie fit śniadanie
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!