hashimoto dieta przepisy fot. Adobe Stock, Gajus

Dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy - jadłospis z przepisami

Jadłospis w Hashimoto i niedoczynności tarczycy uwzględnia dużo warzyw i owoców oraz dobre źródła białka. Posiłki w Hashimoto powinny być komponowane z produktów przeciwzapalnych. Poznaj przykładowy jadłospis w niedoczynności tarczycy z Hashimoto z przepisami. Na tej diecie możesz też schudnąć!
Marta Słupska / 03.09.2021 12:19
hashimoto dieta przepisy fot. Adobe Stock, Gajus

Jadłospis w Hashimoto i niedoczynności tarczycy nie wymaga eliminacji wielu produktów, jednak przepisy powinno się tworzyć w oparciu o składniki przeciwzapalne i ważne dla zdrowia tarczycy mikroelementy. Dieta w Hashimoto jest podobna do diety w niedoczynności tarczycy, jednak jest jeszcze mocnej nastawiona na produkty przeciwzapalne.

Spis treści:

  1. Jadłospis w Hashimoto - założenia
  2. Jadłospis i przepisy diety w niedoczynności tarczycy z Hashimoto

Jadłospis w Hashimoto - założenia

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, którego jednym z objawów jest problem z masą ciała spowodowany obniżoną przemianą materii i spadkiem metabolizmu. Dieta dla chorych na chorobę Hashimoto pełni podwójną rolę – zaspokaja potrzeby organizmu i wycisza procesy zapalne, ale także pomaga w walce o odpowiednią sylwetkę.

Kamila Pawłowska – dietetyk Peatera – podpowiada, dzięki jakim potrawom możemy rozpocząć dietę, która pomoże zminimalizować objawy Hashimoto. Poprosiłyśmy ekspertkę o to, by specjalnie dla nas przygotowała plan żywieniowy na 3 dni!

Jadłospis i przepisy diety w niedoczynności tarczycy z Hashimoto

Dzień 1. diety w niedoczynności tarczycy i Hashimoto

  • Kalorie: 2000 kcal
  • Białko: 95 g
  • Węglowodany: 283 g
  • Tłuszcze: 74 g
  • Błonnik: 51 g

07:00 – śniadanie: Gryczanka z gruszką, pomarańczą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 48 g – kasza gryczana sucha (4 łyżki),
  • 188 ml – mleko migdałowe (0,75 szklanki),
  • 56 g – pomarańcza (ok. 0,5 szt.),
  • 128 g – gruszka (0,5 szt.),
  • 6 g – orzechy włoskie (2 szt.),
  • 4 g – sezam biały, nasiona (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w mleku przez około 15 minut. Następnie przełóż ją do miseczki.
  2. Owoce pokrój i dodaj do kaszy.
  3. Dodaj posiekane orzechy oraz nasiona i wymieszaj wszystkie składniki.

10:00 – drugie śniadanie: Koktajl z owocami leśnymi, bananem i płatkami migdałów

dieta hashimmoto koktajl jagodowyfot. Koktajl z owocami leśnymi/ Adobe Stock, baibaz

Składniki:

  • 188 ml – mleko migdałowe (0,75 szklanki),
  • 154 g – mieszanka owoców leśnych mrożona (1 szklanka),
  • 110 g – banan (1 szt.),
  • 5 g – migdały, płatki (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

13:00 – obiad: Zapiekanka gryczana z kurczakiem, pieczarkami, marchewką i jarmużem

dieta hashimoto zapiekanka gryczanafot. Tarta gryczana z kurczakiem i pieczarkami/ Adobe Stock, timolina

Składniki:

  • 60 g Kasza gryczana sucha (5 łyżek),
  • 130 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry,
  • 63 g Jaja kurze surowe (1 szt.),
  • 40 g Białko jaja kurzego (1 szt.),
  • 73 g Marchew (1 szt.),
  • 132 g Pieczarki (6 szt.),
  • 7 g Czosnek (1 ząbek),
  • 25 g Jarmuż (1 szklanka),
  • 261 g Przecier pomidorowy (passata) (1 szklanka),
  • 25 g Pomidor suszony (5 plastrów),
  • 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka),
  • 1 g Sól biała (1 szczypta),
  • 2 g Pieprz czarny (2 szczypty),
  • 1 g Oregano suszone (2 szczypty).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
  2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  4. Marchew oraz pieczarki umyj, obierz i pokrój.
  5. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
  6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż mięso. Następnie dodaj marchewkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, przyprawy i smaż wszystko przez kilka minut.
  7. Kiedy składniki będą miękkie dodaj przecier pomidorowy oraz jarmuż i duś wszystko przez około 5 minut.
  8. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu.
  9. Zawartość patelni, kaszę, warzywa, roztrzepane jajko oraz białko jaja wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  10. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut.

16:00 – podwieczorek: jabłko, orzechy brazylijskie

Składniki:

  • 226 g – jabłko (1 szt.),
  • 21 g – orzechy brazylijskie (7 szt.).

19:00 – kolacja: komosa ryżowa z fasolką szparagową i tahini

Składniki:

  • 60 g Quinoa - komosa ryżowa biała sucha (4 łyżki)
  • 121 g Fasolka szparagowa zielona, mrożona (1 szklanka)
  • 14 g Szpinak świeży (baby) (0.5 szklanki)
  • 44 g Por około (0,5 szt.)
  • 7 g Czosnek (1 ząbek)
  • 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
  • 14 g Tahini (1 łyżka)
  • 4 ml Sok z cytryny (2 łyżeczki)
  • 1 g Sól biała (1 szczypta)
  • 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo i odcedź.
  3. Pora umyj, obierz i pokrój.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora.
  5. Następnie dodaj komosę, fasolkę, szpinak, sól oraz pieprz i smaż przez 5 minut.
  6. Przygotuj sos mieszając tahini z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Komosę i warzywa przełóż na talerz i polej sosem.

Dzień 2. diety w niedoczynności tarczycy i Hashimoto

  • Kalorie: 2015 kcal
  • Białko: 101 g
  • Węglowodany: 254 g
  • Tłuszcze: 78 g
  • Błonnik: 32 g

07:00 – śniadanie: Jaglanka z jagodami i bananem

jaglanka z jagodami i bananem jadłospis w niedoczynności tarczycyfot. Jaglanka z owocami/ Adobe Stock, Profotokris

Składniki:

  • 60 g Kasza jaglana sucha (5 łyżek)
  • 250 ml Mleko migdałowe (1 szklanka)
  • 110 g Banan (1 szt.)
  • 120 g Jagody (4 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w mleku przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoce pokrój, dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.

10:00 – drugie śniadanie: Hummus z marchwią

hummus jadłospis w hashimotofot. Hummus z marchewkami/ Adobe Stock, nito

Składniki:

  • 80 g Hummus tradycyjny z ciecierzycy (5 łyżek)
  • 73 g Marchew (1 szt.)

Sposób przygotowania:

  1. Warzywo umyj, obierz i pokrój w słupki.
  2. Hummus nabieraj za pomocą słupków warzywnych.

13:00 – obiad: Makaron ryżowy po chińsku

makaron ryżowy po chińsku jadłospis w hashimotofot. Makaron ryżowy po chińsku/ Adobe Stock, New Africa

Składniki:

  • 50 g Makaron ryżowy suchy
  • 200 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry
  • 80 g Brokuł (1 szklanka)
  • 164 g Cukinia (0,5 szt.)
  • 111 g Papryka czerwona (0,5 szt.)
  • 44 g Cebula (0,5 szt.)
  • 20 ml Sos sojowy bezglutenowy (tamari) (2 łyżki)
  • 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
  • 1 g Kolendra świeża (2 łyżki)
  • 1 g Imbir mielony (2 szczypty)
  • 18 g Orzechy brazylijskie (6 szt.)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.
  2. Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo.
  3. Mięso umyj, osusz i pokrój.
  4. Cukinię oraz paprykę umyj i pokrój.
  5. Cebulę obierz i posiekaj.
  6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj mięso oraz warzywa.
  7. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj i smaż około 2 minuty. Następnie wlej sos sojowy i dodaj przyprawy.
  8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekanym orzechami.

16:00 – Podwieczorek: Nektarynka z masłem orzechowym i żurawiną

Składniki:

  • 242 g Nektarynka (1 szt.)
  • 11 g Masło orzechowe (1 łyżeczka)
  • 21 g Żurawina suszona (3 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i przekrój na pół.
  2. Posmaruj masłem orzechowym i posyp suszonymi owocami.

19:00 – Kolacja: Placki z cukinii i marchewki z łososiem wędzonym

placki z cukinii jadłospis hashimotofot. Placki z cukinii z łososiem/ Adobe Stock, Ruslan Mitin

Składniki:

  • 63 g Jaja kurze surowe (1 szt.)
  • 78 g Cukinia (6 plastrów)
  • 37 g Marchew (0,5 szt.)
  • 36 g Mąka ryżowa (3 łyżki)
  • 11 ml Olej rzepakowy rafinowany (1,5 łyżki)
  • 1 g Sól biała (1 szczypta)
  • 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
  • 1 g Koper świeży (1 łyżeczka)
  • 50 g Łosoś wędzony na zimno, płat
  • 2 ml Sok z cytryny (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
  2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Warzywa przełóż do miski, wbij jajko, dodaj mąkę, posiekany koperek oraz przyprawy.
  4. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
  5. Placki podawaj z rybą.

Dzień 3. diety w niedoczynności tarczycy i Hashimoto

  • Kalorie: 2007 kcal
  • Białko: 97 g
  • Węglowodany: 256 g
  • Tłuszcze: 74 g
  • Błonnik: 40 g

07:00 – śniadanie: Jajecznica z pomidorkami i oliwkami na ostro

Składniki:

  • 189 g Jaja kurze surowe (3 szt.)
  • 21 g Oliwki czarne marynowane (7 szt.)
  • 80 g Pomidor koktajlowy (5 szt.)
  • 44 g Cebula (0,5 szt.)
  • 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
  • 1 g Chili mielone (1 szczypta)
  • 1 g Sól biała (1 szczypta)
  • 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pomidory, cebulę i oliwki pokrój, a następnie dodaj do jajek.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej jajka z dodatkami i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.

10:00 – drugie śniadanie: Płatki gryczane z truskawkami i orzechami brazylijskimi

płatki gryczane hashimoto jadłospisfot. Gryczanka z truskawkami/ Adobe Stock, Sergey

Składniki:

  • 45 g Płatki gryczane (3 łyżki)
  • 130 g Truskawki mrożone (1 szklanka)
  • 6 g Orzechy brazylijskie (2 sztuki)
  • 6 g Miód pszczeli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Płatki i owoce zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
  2. Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z miodem, owocami i posiekanymi orzechami.

13:00 – Obiad: Risotto z kurczakiem, dynią, jarmużem i pomidorami suszonymi

Składniki:

  • 76 g Ryż arborio suchy (4 łyżki)
  • 140 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry
  • 140 g Dynia mrożona (1 szklanka)
  • 44 g Cebula (0,5 szt.)
  • 7 g Czosnek (1 ząbek)
  • 25 g Pomidor suszony (5 plastrów)
  • 25 g Jarmuż (1 szklanka)
  • 375 ml Bulion warzywny (1,5 szklanki)
  • 14 ml Olej rzepakowy rafinowany (2 łyżki)
  • 1 g Sól biała (1 szczypta)
  • 2 g Pieprz czarny (2 szczypty)
  • 2 g Papryka słodka wędzona (2 szczypty)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
  3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ryż i podsmaż przez chwilę, do momentu, aż zrobi się szklisty.
  6. Do ryżu dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by ryż jednocześnie chłonął bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
  7. W momencie, gdy wlejesz połowę płynu, dodaj dynię, pomidory suszone oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  8. Przed końcem duszenia do ryżu dodaj kurczaka oraz jarmuż.
  9. Gotowe danie przełóż na talerz.

16:00 – Podwieczorek: Wafle ryżowe z bananem i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 24 g Wafle ryżowe (3 szt.)
  • 55 g Banan (0,5 szt.)
  • 12 g Orzechy laskowe łuskane (6 szt.)
  • 1 g Cynamon mielony (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

  1. Owoc obierz i pokrój w plasterki.
  2. Na waflu ułóż pokrojony owoc i posyp posiekanymi orzechami i cynamonem.

19:00 – Kolacja: Sałatka z kaszą gryczaną, ciecierzycą i marchewką

sałatka z kaszą gryczaną jadłospis hashimotofot. Sałatka z kaszą gryczaną/ Adobe Stock, Sea Wave

Składniki:

  • 48 g Kasza gryczana sucha (4 łyżki)
  • 120 g Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy (5 łyżek)
  • 73 g Marchew (1 szt.)
  • 21 g Szpinak świeży (baby) (0,75 szklanki)
  • 37 g Cebula czerwona około (0,5 szt.)
  • 4 g Szczypiorek (1 łyżka)
  • 7 ml Oliwa z oliwek nierafinowana (1 łyżka)
  • 8 ml Ocet balsamiczny (1 łyżka)
  • 1 g Kolendra świeża (1 łyżka)
  • 2 g Chili mielone (2 szczypty)
  • 2 g Kmin rzymski mielony (kumin) (2 szczypty)
  • 1 g Sól biała (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  5. Przygotuj dressing mieszając oliwę z octem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
  6. Składniki przełóż na talerz i polej dressingiem. Całość wymieszaj i posyp posiekaną kolendrą.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 04.03.2019.

Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Fleksitarianizm, czyli elastyczna dieta wegetariańska. Zasady, zalety i wpływ na zdrowie
Dietetyczne śniadania - proste przepisy i pomysły na szybkie fit śniadanie

Ekspertka: Kamila Pawłowska – w zespole Peatera odpowiada za tematy z obszaru dietetyki sportowej. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Certyfikowany Instruktor Fitness. Jej „konikiem” jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach. Interesuje się również psychodietetyką, a temat zgłębia studiując na Uniwersytecie Humanistyczno-społecznym SWPS.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!