Spis treści:
- Choroba Hashimoto a dieta
- Produkty zalecane w chorobie Hashimoto
- Produkty przeciwwskazane w chorobie Hashimoto
- Suplementy w chorobie Hashimoto
Choroba Hashimoto a dieta
Jednym z objawów choroby Hashimoto, czyli stanu zapalnego tarczycy, jest spowolnienie tempa przemian energetycznych w organizmie i tym samym wzrost masy ciała. Podstawą leczenia jest odpowiednio dobrana kuracja hormonalna, czyli ustalenie prawidłowej dawki leków, zgodnej z potrzebami organizmu. Jednak ważny jest również sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta może poprawić tempo metabolizmu i złagodzić objawy choroby, takie jak zaparcia czy podwyższony poziom cholesterolu.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna być zdrowa, racjonalna i zbilansowana. Nacisk jest kładziony na witaminy i składniki mineralne i, co ważne, należy ograniczyć niektóre warzywa i owoce.
Produkty zalecane w chorobie Hashimoto
Dieta w chorobie Hashimoto powinna zawierać konkretne składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na gospodarkę hormonalną. Można udać się do dietetyka, który ułoży indywidualny plan dietetyczny dobrany do stadium choroby i trybu życia. Jest jednak kilka ogólnych zleceń żywnościowych, z których można skorzystać w przypadku choroby Hashimoto.
fot: Ula Bugaeva
Węglowodany złożone
U osób cierpiących na chorobę Hashimoto, bardzo dobre efekty daje ograniczenie spożycia cukrów prostych i zastąpienie ich węglowodanami złożonymi, bogatymi w błonnik pokarmowy. Do tej grupy należą produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz warzywa, z mniejszą ilością owoców. Dzięki temu poziom glukozy we krwi jest stabilny i nie występują jego gwałtowne wahania. W efekcie chory nie sięga ciągle po dodatkowe przekąski, organizm ma czas na spalanie i wykorzystanie dostarczonej mu z pożywieniem energii, a tempo przemiany materii rośnie.
Produkty bogate w węglowodany złożone to:
- ciemne pieczywo,
- kasze,
- brązowy ryż i makaron.
Mają one, podobnie jak warzywa, sporą ilość błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i zapobiegającego powstawaniu wzdęć i zaparć.
Ograniczenie spożywania cukrów prostych, jest także równoznaczne z wyeliminowaniem z diety słodkich napojów gazowanych i soków oraz zastąpieniu ich wodą i słabymi herbatami. Polecana jest zielona herbata, która przyspiesza przemianę materii.
Białko
Tempo przemian metabolicznych w organizmie, wzrasta dzięki obecności w diecie pełnowartościowego białka, czyli białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz je w:
- chudym mięsie (drób, cielęcina, królik, chuda wieprzowina),
- wędlinach,
- rybach,
- nabiale (jogurty naturalne, kefiry, maślanki, ser twarogowy),
- jajkach.
Ilość białka w jadłospisie uzależniona jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Powinna ona wynosić około 1 grama na kilogram masy ciała.
Tyrozyna
Pełnowartościowe białko jest źródłem tyrozyny, jednego z 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Związek ten pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest prekursorem hormonów i biologicznie czynnych substancji.
Tyrozyna jest jednym z niezbędnych aminokwasów potrzebnych do prawidłowego działania tarczycy, gdyż jest wyjściowym substratem do wytwarzania tyroksyny. Hormon ten to jeden z podstawowych hormonów wydzielanych przez tarczycę. W organizmie pełni wiele funkcji: pobudza rozpad tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu, wspomaga wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego oraz wpływa na czynność gruczołów płciowych.
Nieodpowiedni poziom tyroksyny upośledza pracę tarczycy, powodując obniżenie poziomu podstawowej przemiany materii oraz wiele innych zaburzeń. W związku z tym odpowiednia ilość białka w diecie jest tym bardziej istotna dla osób chorujących na chorobę Hashimoto.
Zdrowe tłuszcze
Osoby chorujące na Hashimoto powinny zwrócić w diecie uwagę na kwasy tłuszczowe omega-3. Mają właściwości przeciwzapalne i wspomagają syntezę hormonów tarczycy. Ich doskonałym źródłem są:
- ryby morskie,
- olej lniany,
- siemię lniane.
Produkty przeciwwskazane w chorobie Hashimoto
Aby ograniczyć rozwój stanu zapalnego tarczycy, należy unikać kapusty, kalafiora i brukselki. Zawierają one substancje wolotwórcze, które ograniczają wykorzystanie jodu, zaburzają pracę tarczycy i tym samym jeszcze bardziej spowalniają procesy metaboliczne. Należy wykluczyć z diety te warzywa szczególnie u pacjentów, u których nie została jeszcze ustalona dokładna dawka hormonów. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku produktów sojowych. Ograniczenia te bardzo często dają pożądane efekty i metabolizm ulega znacznej poprawie.
Z diety w chorobie Hashimoto, należy wyeliminować również:
- przetworzone produkty,
- soję,
- napoje słodkie i gazowane,
- konserwy,
- fast-food,
- ciastka i gotowe ciasta.
fot: Ula Bugaeva
Suplementy w chorobie Hashimoto
Chora tarczyca wymaga wsparcia witaminami i składnikami mineralnymi. Zanim zdecydujemy się na suplementy w Hashimoto, należy skonsultować się z lekarzem. Jest kilka kluczowych związków, których suplementację warto rozważyć przy chorobie Hashimoto, są to:
- jod - jest kluczowym pierwiastkiem dla chorych na tarczycę i składnikiem budulcowym hormonów,
- selen - wchodzi w skład dejodynaz biorących udział w syntezie hormonów tarczycy, pozytywnie wpływa na działanie układu autoimmunologicznego,
- żelazo - jego niedobór zmniejsza syntezę hormonów tarczycy,
- witamina D - bierze udział w procesach odpornościowych organizmu, które mogą być nieprawidłowe u chorych na Hashimoto.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.01.2015.
Więcej na temat choroby Hashimoto:
Choroba Hashimoto – 10 ważnych pytań do endokrynologa
Objawy Hashimoto - jak rozpoznać przewlekłe zapalenie tarczycy?
Guzki tarczycy - czy są groźne? Rodzaje guzków, badania, leczenie
Jak przebiega choroba Hashimoto u mężczyzn?
Hashimoto a ciąża – jak planować i donosić ciążę z chorobą Hashimoto
Koronawirus a choroba Hashimoto – zagrożenia i bezpieczeństwo
Jest specjalistą z zakresu żywienia z warszawskiej Poradni Dietetycznej SetPoint.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!