Słodkie przekąski w ciągu dnia warto zastąpić lekką i niskokaloryczną sałatką/ fot. Fotolia

Dieta u chorych z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit

Leczenie nieswoistych chorób zapalnych jelit to nie tylko stosowanie odpowiednich leków, to także odpowiedni styl życia. Właściwa dieta pozwala na wydłużenie okresów remisji choroby oraz zapobieganie jej nawrotom.
/ 05.10.2016 16:42
Słodkie przekąski w ciągu dnia warto zastąpić lekką i niskokaloryczną sałatką/ fot. Fotolia

Dieta jest integralną częścią odpowiedniego procesu leczniczego. Wraz ze zdrowym stylem życia (odpowiednią aktywnością fizyczną, unikaniem nadmiernego stresu, dbaniem o higienę) pozwala na zapobieganie częstym nawrotom choroby oraz zmniejsza nasilenie ostrych rzutów.

Jak powinny się odżywiać osoby chore na zapalenia jelit?

Zalecenia dietetyczne w chorobie Crohna oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego różnią się w zależności od fazy choroby.

Podczas remisji dieta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Pacjent powinien ograniczać spożycie błonnika, mleka oraz jego przetworów. Powodem tego są częste objawy nietolerancji laktozy pod postacią nudności, wymiotów, alergii skórnych. Ponadto należy zapewnić spożycie niezbędnych mikroelementów oraz witamin. Warto także unikać potraw wzdymających (warzywa strączkowe i kapusta, napoje gazowane), smażonych, ostrych oraz alkoholu.

Zobacz też: Domowe sposoby na biegunkę

Jak jeść podczas ostrej fazy choroby?

W fazie zaostrzenia na skutek biegunki dochodzi do odwodnienia oraz utraty podstawowych mikroelementów i witamin. Ważne jest więc ich szybkie uzupełnianie. Wymagane jest więc stosowanie diety bezresztkowej (płynnej, nie zawierającej błonnika), stosowanej doustnie lub bezpośrednio dojelitowo, ponieważ wykazano, że taki sposób odżywiania przyspiesza odbudowę błony śluzowej jelit. Dietę taką stosujemy jednak nie dłużej niż 48-72h.

Po tym czasie dietę bezresztkową zaczyna się wzbogacać innymi pokarmami. Początkowo podaje się gorzką herbatę lub kisiel owocowy, następnie można dodać kleiki z ryżu oraz rozmoczone suchary. Często stosuje się gotowe syntetyczne mieszanki spożywcze. Dodatkowo można dożylnie wyrównywać niedobory wody, elektrolitów i białka.

Po ustaniu biegunki dieta pacjenta powinna zostać zmieniona na bogatobiałkową, bogatoenergetyczną, jednakże z ograniczeniem tłuszczów i błonnika, aby oszczędzać chore jelita.

Produkty spożywcze zalecane w tej fazie to:

  • jasne pieczywo,
  • inne produkty zawierające jasną mąkę,
  • ziemniaki,
  • warzywa i owoce ubogie w błonnik.

Potrawy powinno przygotowywać się przede wszystkim za pomocą gotowania, duszenia oraz pieczenia w folii.

Produkty zabronione w tej fazie choroby:

  • pieczywo i mąka razowa,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • jaja,
  • orzechy,
  • grzyby,
  • ostre przyprawy,
  • tłuste mięsa i ryby,
  • alkohol.

Stosowanie odpowiedniej diety przez chorych na choroby zapalne jest przynosi wiele korzyści: zmniejsza bóle brzucha, redukuje ilość ostrych rzutów choroby, pozwala na oszczędzanie uszkodzonych narządów. A co najważniejsze pozwala na prowadzenie normalnego życia poprzez zmniejszenie ilości przyjmowanych leków.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!